Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Sindrom kronične utrujenosti

Poznamo več oblik utrujenosti, kronična utrujenost pa je bolezen. Žurnal24 main
Ob vedno hitrejšem načinu življenja se vedno več ljudi vse pogosteje počuti utrujeno.

Več vrst utrujenosti
Obstaja več vrst utrujenosti: od utrujenosti, ki nas prisili, da si napolnimo baterije, in sezonske utrujenosti pa do utrujenosti, ki je bolezenska in nas lahko priklene na posteljo. Sindrom kronične utrujenosti je definiran kot utrujenost, ki traja najmanj šest mesecev in ni posledica telesne bolezni, duševne bolezni ali hudih telesnih naporov.

Sindrom kronične utrujenosti  
Veronika Felicijan  iz društva za fibromalgijo je v zgibanki o kronični utrujenosti dodobra opisala omenjeno bolezen. "Bolezen, za katero je značilna trajna in ponavljajoča se utrujenost, ki se ne izboljšuje s počitkom in ima za posledico občutno zmanjšanje delovnih ter izobraževalnih sposobnosti in drugih dnevnih aktivnosti. Gre za resno organsko obolenje, pri katerem so ugotovili imunske, hormonske, mišično-skeletne in nevrološke nepravilnosti, vendar so neznačilne, kar pomeni, da jih nimajo vsi bolniki, prav tako pa se lahko pojavljajo tudi pri drugih boleznih."

Utrujenost, daljša od šestih mesecev
Raziskovalcem še ni uspelo najti objektivnega patološkega znaka, ki bi bil diagnostičen za sindrom. Diagnoza se postavlja na izključevanju različnih simptomov drugih bolezni. Utrujenost mora trajati več kot šet mesecev in ne sme biti posledica telesne bolezni, duševne bolezni ali hudih telesnih naporov.

Vzrok je neznan
Vzrok nastanka sindroma kronične utrujenosti je neznan. Znano pa je, da je sindrom kronične utrujenosti bolezen organskega izvora in da ne gre za psihiatrično obolenje. Raziskovalcem je uspelo dokazati, da obstaja genska predispozicija in da je vzrokov za bolezen več; nevrološki, imunološki vzroki in stres. V večini primerov se utrujenost pojavi po obdobju stresa ali po gripi podobnem obolenju in zato je tudi bolj verjetno, da se bo utrujenost pojavila pozimi. Večinoma bolezen nastopi nenadoma in jo je mnogokrat mogoče zamenjati za sezonsko utrujenost.

Simptomi
Poleg izčrpanosti morajo biti za potrditev diagnoze prisotni vsaj še štirje izmed naslednjih simptomov: boleče grlo, boleče vratne ali pazdušne bezgavke, bolečine v mišicah in sklepih, neobičajni glavoboli, občutna prizadetost kratkotrajnega spomina ali koncentracije, spanec, po katerem se bolnik ne odpočije, in več kot 24-urna utrujenost po naporu.

Zdravljenje
Za zdravljenje sindroma kronične utrujenosti je potrebna celostna obravnava, ki vključuje zdrav način življenja: zdrava prehrana, spanje, rekreacija, različne tehnike sproščanje in psihoterapija, vse prilagojeno posamezniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.