Magazin > Lepota & telo
1057 ogledov

Škorenj namesto mavca

Pripomočki so na voljo za doplačilo ob odredbi zdravnika, saj vsi niso primerni Žurnal24 main
Pri zlomih in poškodbah ni nujno, da se odločite za mavec. Funkcionalno zdravljenje poškodb s seboj prinaša sodobne načine imobilizacije. Plastični škornji, ortoze in plastični mavec.

Novo, funkcionalno zdravljenje poškodb in pooperativnih stanj s seboj prinaša sodobne načine imobilizacije. Mednje spadajo hodilni plastični škornji, ortoze in plastični mavec.

Dovoljenega več gibanja
“Ideja funkcionalnega zdravljenja je, da bolniku preprečujemo nedovoljene gibe v prizadeti regiji, obenem pa mu omogočimo čim večji razpon dovoljenega gibanja. Tako je okrevanje hitrejše,” pojasnjuje specialist ortopedske kirurgije Matej Drobnič. Ortoze (sodobna različica opornice) se v tujini po njegovih besedah že rutinsko uporabljajo po zvinu gležnja.

Uporaba klasičnega mavca se bo v prihodnje vsekakor zmanjšala, ne bo pa povsem izginila.
Matej Drobnič, specialist ortopedske kirurgije
Škornji namesto mavca
Hodilni čevlji oziroma škornji nadomeščajo mavec pri težjih poškodbah, zlasti po operacijah na stopalu in gležnju. Gre za plastične škornje z mehko podlogo,ki so možni v različnih velikostih in imajo več funkcij – od povsem rigidnih do gibljivih z možnostjo nastavitve obsega gibanja. “V škornjih je nekoliko lažje hoditi in možno jih je sneti za oskrbo ran, en škorenj pa lahko pokrije celotno zdravljenje,” pravi Drobnič.

Od 20 do 300 evrov
Navedeni pripomočki so pacientu na voljo za doplačilo ob odredbi zdravnika, saj vsi niso primerni za vse tipe poškodb. Za plastični mavec boste odšteli od 20 do 30 evrov. “Večina alternativ mavcu pri nas ne spada v standardno oskrbo ob svežih poškodbah. Določene ustanove že uporabljajo hodilne plastične škornje, vendar je to bolj izjema kot pravilo,” razlaga. Takšni škornji stanejo od sto do 300 evrov. Večina finančnega bremena pri uporabi dinamičnih ortoz danes torej pade na bolnika, in sicer ne glede na to, da se z njihovo uporabo čas zdravljenja in odsotnosti z dela pomembno skrajšata,” opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.