Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Skrivni recept za srečo

zstil_sreča2_T Žurnal24 main
Kaj je skupnega srečnim ljudem? Počnejo pet stvari, ki jih preostali ne. Vas zanima, kaj?

Ste ugotovili, kaj sta prvi dve lastnosti srečnih ljudi? Potem si preberite, kaj so preostale skrivnosti, ki odpirajo vrata sreči in zadovoljstvu.

Izogibajo se fantazij, ki pravijo: "Ko bi vsaj ..."
Ko bi vsaj dobila boljšo službo, ko bi vsaj našla fanta, ko bi vsaj shujšala, potem bi bilo življenje popolno! Vam zveni znano? Srečni ljudje se ne poslužujejo teh taktik. Najnovejše raziskave kažejo, da smo obupno slabi pri ocenjevanju tega, kaj nas osrečuje. Ljudje prav tako napačno ocenjujejo srečo, ker jo skrčijo na en sam vidik svojega življenja – to se imenuje iluzija fokusa. V neki raziskavi so posameznike spraševali: "Kako zadovoljni ste s svojim življenjem?" in: "Na koliko zmenkov ste šli v zadnjem mesecu?" Kadar so vprašanje o zmenkih zastavili pred vprašanjem o splošnem zadovoljstvu, je dojemanje njihovega romantičnega življenja bistveno zaznamovalo dojemanje cele slike življenjskega zadovoljstva. Drugi argument, ki govori proti fantazijam "Ko bi vsaj ...", pa je povezan z delovanjem naših možganov. Gre namreč za to, da se na kakršnokoli novo stvar, tudi zelo prijetno, sčasoma navadimo. Tako imenovana hedonistična adaptacija je razlog, da nas novokupljena hiša čez leto dni ne osrečuje več tako kot na začetku, da pri partnerstvu, ko se nanj navadimo, ni več enakega zanosa kot na začetku. Srečni ljudje se tega zavedajo, zato v svoje življenje nenehno vnašajo novosti.

Najboljše prijatelje postavijo na prvo mesto
Prijateljstvo je eno od najpomembnejših sredstev na poti do sreče, to v resnici ni nič novega. Je pa novo to, da šteje narava tega prijateljskega odnosa. V nasprotju s praznim

Preživljanje časa s prijatelji šteje največ. © iStockPhoto

 
čvekanjem z znanci, nam pravo zadovoljstvo prinese preživljanje časa z najboljšimi prijatelji, pravi dr. Meliksah Demir , predavatelj psihologije na North Arizona University. Užitek pri prijateljskem čvekanju pa sploh ne pride nujno iz globokih pogovorov, temveč iz preprostega vzajemnega razumevanja. Po mnenju dr. Demira največ šteje skupno zabavanje, ko ste s prijateljem na ulici, v kinu, ob kavi.

 

Preberite še:

 

 

Dovolijo si biti srečni
Čeprav si vsi želimo biti srečni, je dosti ljudi globoko v sebi prepričanih, da je to narobe. Tudi če to prepričanje izvira iz religije, kulture ali družine, v kateri ste bili vzgojeni, vam lahko takšni vzorci pustijo občutek krivde, ko uživate. "Nekateri menijo, da si človek ne bi smel želeti lastne sreče, dokler ni poskrbel za nekoga drugega, ki na tem svetu trpi," pravi mag. Howard Cutler , bližnji sodelavec dalajlame . "Dalajlama verjame, da bi morali obema ciljema slediti istočasno. Raziskave namreč kažejo, da so srečni ljudje bolj odprti za pomoč drugim. Prav tako so boljši starši in zakonci." V zelo znani raziskavi, pri kateri so pregledovali avtobiografije različnih nun, so tiste, ki so bile do življenja nastrojene optimistično, živele deset let dlje kot druge. Zato naj vsi zagrizeni pesimisti razmislijo, koliko več lahko naredijo zase in za druge, če bodo spremenili svoj črnogledi pogled na svet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.