Magazin > Lepota & telo
168 ogledov

Skvačkajte si uhane

uhani kvačkanje kvičke kvačke
1/6
www.kvicke-kvacke.si
Naredi sam. Svoje najbližje razveselite z uhani, ki ste jih skvačkali sami.

Ročne spretnosti. “Uhane naredimo tako, da zakvačkamo dve krožni obliki, ki jima nato po želji všijemo perlice. Postopek je primeren tudi za tiste, ki nikoli niso kvačkali,” je dejala Teja Pintarič, ki ustvarja pod znamko Kvičke Kvačke in je pripravila 
natančna navodila.

Pa začnimo

Pripomočki: kvačka, preja, škarje, šivanka, perlice, kaveljčka za uhane, klešče za nakit.

Najprej naredimo krog iz niti. Prejo ovijemo okrog prsta ter jo na stičišču primemo s palcem in kazalcem. S kvačko skozi krog zajamemo nit, ki jo še enkrat ovijemo okoli kvačke in povlečemo skozi dobljeno zanko.

Prvi krog

Okoli kroga iz niti nakvačkamo 15 šibičnih pentelj. To pomeni, da prejo ovijemo okoli kvačke, skozi krog iz niti zajamemo in prevlečemo nit, jo še enkrat ovijemo in potegnemo skozi oba prva člena pentelj (na kvački nam ostaneta dve zanki). Znova ovijemo nit in potegnemo skozi preostala dva člena ter to 14-krat ponovimo. Ko naredimo zadnjo šibično pentljo, potegnemo za začetek niti in tako zategnemo nitno zanko s 15 šibičnimi pentljami. Nastali krog sklenemo tako, da vbodemo kvačko v prvo šibično pentljo, zajamemo nit in potegnemo skozi obe zanki. S tem končamo prvi krog.

Drugi krog

Za drugi krog najprej naredimo eno verižno pentljo tako, da prejo ovijemo okoli kvačke in jo potegnemo skozi zanko. Nato v vsako naslednjo šibično pentljo iz prvega kroga naredimo dve šibični pentlji. Postopek ponavljamo, dokler zadnje pentlje ne združimo s prvo z uporabo polgoste pentlje.

Prejo odrežemo, nit potegnemo skozi zanko, zategnemo in jo s šivanko všijemo v zadnjo stran kroga. Odvečne niti odrežemo. S šivanko nato všijemo perlice in pentljico ter dodamo kaveljček za uhane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.