Magazin > Lepota & telo
122 ogledov

Slabe strani žvečilnega gumija

Strokovnjaki priporočajo, da žvečenje omejite le na kratkotrajno osvežitev daha. Žurnal24 main
Nekaterim ljudem je žvečenje postalo vsakodnevna razvada in se brez žvečilnega gumija počutijo kot brez kosa oblačila. Če spadate v to skupino, se morate zavedati nekaterih tveganj. Katerih?
Žvečilni gumi je marsikdaj dobrodošel
Žvečilni gumi nam je v mnogih položajih v veliko olajšavo in pomoč – recimo takrat, ko pri roki nimamo zobne ščetke, pa bi si po zaužitem obroku radi osvežili usta. Poleg osvežilne funkcije naj bi žvečilni gumi, če gre seveda verjeti proizvajalcem, zmanjševal tudi možnost nastanka zobne gnilobe. Še bolj neprecenljiv je, ko moramo očarati objekt svojega poželenja. Absolutno neprecenljivo vrednost pa dobi, ko ta objekt podleže našim čarom in z njim pridemo v neposreden telesni stik.

Tveganja, ki jih prinaša pretirano žvečenje:
  • Žvečilni gumi povzroča nepotrebno obrabo hrustanca, ki sicer v vaši čeljusti deluje kot "amortizer". Če je hrustanec enkrat poškodovan, lahko postane razlog stalne bolečine in nelagodja.
  • Med žvečenjem človek uporablja osem različnih obraznih mišic. Nepotrebno žvečenje lahko povzroči kronično zategnjenost dveh mišic, ki sta ob sencih. To pomeni, da začneta pritiskati na živce, ki so v tem delu glave, in s tem povzročata kronične glavobole.
  • V vaših ustih je šest žlez, ki proizvajajo slino vsakič, kadar začnete žvečiti. Nenehno spodbujanje delovanja žlez slinavk pomeni izgubo energije, ki bi bila sicer porabljena za delovanje presnove.
  • Večina žvečilnih gumijev je sladkana z aspartamom. Dolgotrajno uživanje te snovi je po medicinskih raziskavah povezano z razvojem raka in sladkorne bolezni. Če žvečilni gumi ni sladkan z aspartamom, je po navadi sladkan s sladkorjem, ki prav tako ni zdrav.

Napotki strokovnjakov
Zato strokovnjaki toplo priporočajo, naj žvečenje omejimo na kratkotrajno osvežitev daha. Ker so vaši hrustanci in mišice dragoceni, naj žvečenje nikakor ne postane nekajurna vsakodnevna razvada. V vsakem primeru pa se najprej prepričajte, kakšno je dodano sladilo – najbolje je, če ga sploh ni. Če ne gre drugače, pa naj bi bilo najmanj škodljivo sladilo ksilitol.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.