Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

Sladke, a zdrave alternative

Sladkanje Shutterstock
Ste sladkosnedi? Potem poskrbite vsaj za to, da bo vaše sladkanje bolj zdravo. Kako? Z naravnimi sladili.

V procesu predelave je beli sladkor oropan mineralov in vitaminov, ki jih potrebuje celo za svojo presnovo in jih v ta namen črpa iz telesa. Ker hitro preide v kri, njegova vsebnost v krvi naraste in nas napolni z energijo, vendar pa temu kmalu sledi protiudarec – kmalu po zaužitju namreč nastopi še večja utrujenost. Čedalje večje število raziskav v povezavi z belim sladkorjem opozarja tudi na povečano možnost za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter celo raka. Če se sladkorju kljub vsemu ne morete izogniti, pri nakupu preverite sestavine na deklaraciji. Sladkor naj bo namreč iz sladkornega trsa in ne iz sladkorne repe.  

Manj kalorično

Vsem naravnim sladilom, ki so bolj zdrava od običajnega sladkorja, je skupen minimalen proces predelave. Takšna sladila zato v sebi ne ohranijo le sladkorjev, temveč tudi vitamine in minerale, ki jih je vsebovalo izvorno živilo, in imajo veliko večjo hranilno vrednost. "Posledica bolj ohranjene prvotne sestave so pogosto tudi specifični okusi, ki se jih je morda treba navaditi, predvsem pa biti nanje pozoren pri nadomeščanju sladkorja v receptih. Naravna sladila se lahko običajno pohvalijo tudi z nizkim glikemičnim indeksom in majhno kalorično vrednostjo, največkrat pa jih najdemo v tekoči obliki," je povedala Eva Žontar iz Planeta Bio.In katere so naravne alternative s katerimi lahko nadomestimo beli sladkor?

Yacon

Sorodnik sončnice uspeva v južnoameriških Andih, kjer domačini njegove podzemne koreninske gomolje uživajo kot jabolko. Pri nas sladki gomolj srečamo v obliki tankih posušenih rezin, ki so okusen in energije poln prigrizek, kot yacon v prahu in v obliki gostega temnega sirupa. "Od sladkorjev je v yaconu zastopan predvsem inulin, sestavljen sladkor, ki mu naši encimi za prebavo škroba ne pridejo do živega. Nekaj kliničnih raziskav je potrdilo pozitiven vpliv inulina na rast probiotičnih bakterij, ker se ne absorbira v kri, pa je yacon nadvse primeren tudi kot sladilo za diabetike, nekatere pa bo morda razveselila novica o njegovi nizki energijski vrednosti – zvrhana jedilna žlica yacon sirupa vsebuje slabih 50 kalorij," pojasni Žontarjeva.  

Sladkor kokosovih cvetov

 "Čeprav gre za pridelek kokosove palme, kokosov sladkor nima okusa po kokosu, temveč bolj spominja na melaso in karamelo. Njegova prednost je v bogati vsebnosti mineralov, saj v primerjavi z enako količino rjavega sladkorja vsebuje približno dvakrat več železa, štirikrat več magnezija in desetkrat več cinka, bogat pa je tudi z vitamini B1, B2, B3 in B6," pove sogovornica.

 Med

Med si je svoje mesto izboril ne le v ljudski kuhinji, temveč tudi zdravilstvu. Ker vsebuje vitamine B skupine, vitamin C ter do en odstotek mineralnih snovi, že od nekdaj velja za dobro preventivo pred prehladi in drugimi sezonskimi obolenji. Sestavljajo ga predvsem enostavni sladkorji, zato je krepčilna in visoko energetska hrana. Kljub temu z njim ne gre pretiravati, saj je v večjih količinah težko prebavljiv. "Na splošno velja, da so temne sorte medu bolj hranljive od svetlih, saj vsebujejo več mineralov, beljakovin in antioksidantov, imajo pa tudi nekoliko bolj aromatičen in specifičen okus, ki ne ustreza vsakemu. Pri medu velja posebno pozornost nameniti njegovemu izvoru, saj so bile uvožene znamke na policah trgovskih centrov že večkrat razkrite kot zgolj mešanica medu nizke kakovosti in glukoznih sirupov," opozarja Žontarjeva ter dodaja, da tudi pri domačih čebelarjih kvaliteta ni pravilo, saj se lahko ob nedosledni uporabi antibiotikov in drugih zdravil ostanki le-teh pojavijo tudi v medu.

Javorjev sirup

Primerjajo ga z medom, vendar ima manj kalorij. Veliko se ga uporablja za peko in pripravo sladic. Je odličen vir cinka in vitamina B, vsebuje pa tudi magnezij, kalij in kalcij.

Stevia

Je 300-krat slajša od sladkorja in ne vsebuje kalorij, kar pomeni, da ne vpliva na porast sladkorja v krvi. V Andih so jo ženkse uporabljale kotn kontracepcijsko sredstvo, zato se jo odsvetuje ženskam, ki bi rade zanosile. 

Agavin sirup

Tekoče sladilo iz zgoščenih rastlinskih sokov modre agave je bilo eno prvih, ki se je kot alternativa sladkorju uveljavilo tudi pri nas. Mehičani ga imenujejo »medena voda«, saj ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov in posledično tudi fruktoze. Je bolj koncentriran in izrazitejšega okusa ter kar trikrat slajši od kristalnega sladkorja, zato ga uporabljajte v manjših količinah. 

Seznam naravnih sladil pa s tem še zdaleč ni končan. Poiščite takšnega, ki vam najbolj odgovarja in se posladkajte brez slabe vesti.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.