Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Sladko, naravno, dietno

O umetno ustvarjenih sladilih zdravniki nimajo enotnega mnenja. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
Američani so ustvarili novo sladilo, ki naj bi bilo popolnoma naravno in nizkokalorično.

V prihodnosti naj bi sladila ustvarjali umetno, vendar iz naravnih sestavin, in prav takšno je novo sladilo susta. Gre za naravno nizkokalorično sladilo, ki vsebuje inulin in fruktozo, zaradi svoje sestave pa naj bi bilo primerno tudi za diabetike in tiste, ki bi radi izgubili nekaj kilogramov.

Strokovnjaki skeptični
Podobno susti je naravno in nekalorično sladilo stevia, proizvedeno iz listnatega grma, ki večinoma raste v Paragvaju. Stevia naj bi vsebovala kar 300-krat več sladkorja kot običajna sladilna tabletka, na voljo pa je v prahu in tekoči obliki.
Živilska tehnologinja Mojca Koman ob tem opozarja: "Naravna sladila niso povsem nekalorična, le manj jih je potrebnih za enako sladek učinek. Sladilo sladkega lista stevie ni izjema." Strokovnjaki zaradi možnega škodljivega vpliva umetnih sladil ostajajo skeptični. Po podatkih Komanove "je v Sloveniji ministrstvo za zdravje do nedavnega prepovedovalo prodajo stevie v kakršnikoli obliki", o susti pa še ni dovolj podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.