Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Sladkorna bolezen: poskrbite za preventivo!

sladkorna bolezen Žurnal24 main
Po podatkih iz leta 2003 živi na svetu 250 milijonov ljudi z diabetesom, od tega 30 milijonov v Evropi. V Sloveniji imamo 160.000 sladkornih bolnikov, delež sladkornih bolnikov pa se povečuje tudi pri otrocih.

Sladkorna bolezen oziroma diabetes velja za najbolj razširjeno kronično nenalezljivo ter neozdravljivo bolezen sodobnega človeka. Nastane zaradi pomanjkanja izločanja oziroma delovanja inzulina. Bolezen se pojavi v dveh oblikah, tip 1 n tip 2. Najpogostejša oblika sladkorne bolezni je tip 2, ki jo ima približno 90 % vseh diabetikov. Za razliko od tipa 1 (ima ga ostalih 10% diabetikov), kjer se bolezen pojavi v mladosti, ker telo nima lastnega inzulina in ga je potrebno nadomeščati z injekcijami od začetka bolezni do konca življenja. Pri zdravljenju tipa 2 zadoščajo dieta in antidiabetične tablete, sočasno pa je treba zdraviti tudi težave, ki se pojavljajo vzporedno (povišan krvni sladkor, maščobe in krvni tlak) oziroma zmanjšati preveliko telesno težo in opustiti kajenje. Oba tipa bolezni zaradi pomanjkanja izločanja inzulina povzročata moteno presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob ter posledično okvaro ali odpoved telesnih organov, še zlasti ledvic, oči, živcev, srca in ožilja.

Zgodnje odkrivanje bolezni
Ker je sladkorna bolezen neozdravljiva je pomembno zgodnje odkrivanje bolezni. Opozorilni znaki, ki kažejo na povišano raven sladkorja v krvi so povečana žeja, občutek suhih ust, lakota, nepričakovano hujšanje, pogostejše uriniranje, motnje vida, utrujenost, otrpelost rok in stopal.

Diabetes je ena izmed bolezni, ki jo lahko kontrolirate ali celo preprečite. Če veste, da pri vas obstaja nevarnost za pojav diabetesa tipa 2, še pravočasno poskrbite za preventivo z rednim gibanjem in pravilno prehrano.

Zveza društev diabetikov Slovenije ponuja nekaj načinov za kurjenje kalorij in spopad z maščobami:

1. Kalorije kurite z gibanjem. Če že nič drugega, vsak dan hitro hodite. Vaše telo kuri kalorije tudi takrat, ko prenehate s telesno aktivnostjo, zato je pomembno, da dejavnost traja čim dlje.

2. Intenzivno trenirajte in krepite mišice vsaj 2-krat tedensko. Zelo učinkovit način za povečanje presnove in trošenje kalorij je aerobna vadba in intenzivno treniranje. Slednje postane še posebej pomembno ob staranju, ko presnova postaja počasnejša. Večje mišice, ki kurijo več kalorij, so na stegnih, trebuhu, prsih in rokah.

3. Pijte kofeinski zeleni ali črni čaj. Kofein spodbuja kurjenje kalorij. Kratkoročno vam daje občutek, da imate več energije, kar bi lahko pomenilo, da se lahko več gibate. Hkrati lahko povzroča presnovne spremembe v telesu, kar je lahko posledica potrošnje več kalorij. Velja tudi poudariti, da čaj ne vsebuje skoraj nič kalorij v primerjavi s številnimi drugimi pijačami, in tako lahko s pitjem čaja zmanjšate vnos kalorij.

4. Uživajte manjše a pogostejše obroke. Strokovnjaki so primerjali uživanje enega ali dveh zelo velikih obrokov, in ugotovili, da je bolj zdravo, če jemo manjše obroke, a večkrat.

5. Ne opuščajte zajtrka. Preskakovanje zajtrka prinaša povečano telesno maso. Raziskovalci so poudarili, da če ljudje preskakujejo zajtrk, težijo k temu, da uživajo več kalorij ob koncu dneva.

6. Uživajte manj mastne mlečne izdelke. Rezultati neke raziskave omenjajo, da bi lahko sprejeli manj kalorij iz maščob v obroku, če bi uživali kalcij iz manj mastnih izdelkov. V drugi raziskavi pa so odkrili, da uživanje hrane z veliko kalcija z manj mastnimi mlečnimi izdelki dokazuje povezavo z manjšo količino maščob na trebuhu, še posebej pri mladih odraslih moških.

7. Popijte 8 kozarcev (2 litra) vode dnevno
. S tem pokurite 100 posebnih kalorij na dan, so ugotovili v manjši raziskavi v Nemčiji. To se ne zdi veliko, a pomislite – to je 700 kalorij na teden ali 2800 kalorij na mesec.

Preden začnete z novo obliko gibanja ali dodatka k vaši dieti, bi bilo dobro, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Če ste v določenem zdravstvenem stanju ali potrebujete določena zdravila, je treba telesno dejavnost temu prilagoditi in se morda tudi čemu izogniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.