Magazin > Lepota & telo
519 ogledov

Slive za boljšo prebavo

Zdaj je pravi čas, da si privoščite zvrhano mero sliv – znanilk poznega poletja. Žurnal24 main
Sočne in sladke slive so znanilke poznega poletja, čeprav jih na trgu velikokrat najdemo že vse od prvih majskih dni. Privoščimo si sveže ali pa iz njih pripravimo okusno ozimnico.

Več kot dva tisoč različnih sort
Dandanes poznamo že več kot dva tisoč različnih vrst sliv, od rumenih pa vse do temno vijoličastih in modrih, velikih, sočnih in sladkih, ter drobnih in kiselkastih. Bolj sladke sorte so za uživanje primernejše surove, medtem ko iz bolj kislih in drobnih sliv pripravljamo marmelade in džeme. Slivam sorodne vrste so mirabele, ringlo in češplje, ki pa so nastale s križanjem osnovnih vrst sliv.

Nasvet: Kadar vas dalj časa pestijo težave z zaprtjem, poskusite kuro s suhimi slivami. Dve zvrhani pesti suhih sliv za dobro uro namočite v dva decilitra vode, nato pa sadeže uživajte po malem čez cel dan. Ob tem lahko pijete tudi vodo, v kateri ste slive pred tem namakali. Zaprtje bo postopoma ponehalo, črevesje in prebavila se bodo temeljito prečistila.

Naravni antioksidant
Vse vrste sliv vsebujejo poleg ostalih zdravilnih učinkovin tudi tako imenovane fenole, ki delujejo izrazito antioksidativno. Ti odstranjujejo škodljive kisikove proste radikale in tako pomagajo pri ohranjanju možganskih membran in sten krvnih žil ter pripomorejo k učinkovitejši absorpciji železa.

Privoščimo si jih vsak dan
Sveže slive si v teh dneh, ko jih lahko primerno zrele naberemo kar sami, privoščimo prav vsak dan. Slive namreč pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri nemiru, težavah s koncentracijo, navsezadnje izredno blagodejno delujejo tudi na prebavo. Suhe priporočajo pri težavah z zaprtjem, zrele pa čistijo črevesje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.