Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

Slovenci ljubitelji svinjine

meso Shutterstock
Prehrana. Pojemo veliko preveč maščob in soli, premalo pa zelenjave in sadja.

Statistika. “Prebivalec Slovenije je lani porabil povprečno 121 kg žit, 91 kg zelenjave, 70 kg krompirja, 93 kg mesa in 36 kg sladkorja,” kažejo podatki, ki jih je statistični urad objavil pred dvema dnevoma v sklopu svetovnega dneva hrane, ki bo jutri. Prehranjevalne navade Slovencev torej nikakor niso dobre, saj bi morali uživati predvsem več sadja in zelenjave ter manj soli in maščob, pravijo avtorji resolucije o nacionalnem programu prehranske politike.

Izbiramo napačno meso

Od 93 kg mesa je vsak Slovenec v povprečju pojedel največ prašičjega mesa, kar okrog 40 kg na leto. Sledita perutnina (okrog 25 kg) in govedina (20 kg). “Težava je predvsem v tem, da se pri nakupu večinoma odločamo za cenejše meso, ki je bistveno manj kakovostno in vsebuje velik delež maščobe,” poudarja inženirka živilske tehnologije in svetovalka za zdravo prehrano Mojca Koman. “Človekovi dnevni potrebi po beljakovinah zadosti že manjši košček pustega mesa, navajeni pa smo na bistveno prevelike porcije,” pojasnjuje. Po njenem mnenju je veliko bolj zdravo, da namesto velikega zrezka kupite manj mesa boljše kakovosti ali si ga privoščite redkeje.
Zdrave stročnice in žita

Vzemite si čas in en teden zapisujte, kaj ste pojedli. Če ugotovite, da se vaš jedilnik sklada s statistiko, je čas za spremembe,” pravi Komanova. Začnite jesti predvsem več zelenjave in pogosteje posezite po sadju. Meso lahko nekajkrat na teden nadomestite s stročnicami ali žiti, ki vsebujejo veliko beljakovin (amarant, kvinoja). Predvsem pa je pomembna pestrost.

100 gramov zelenjave več
Bolezni. “Če bi v Sloveniji povečali uživanje zelenjave in sadja za 100 gramov na dan, bi lahko zmanjšali tveganje za srčno-žilne bolezni za 10 odstotkov, za možgansko kap za 6 odstotkov in za nekatere vrste raka za 6 odstotkov,” je zapisano v poročilu o vrednotenju izvajanja resolucije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.