Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Slovenija na 33. mestu držav z najboljšo hrano

kruh Shutterstock
Najboljšo hrano imajo na Nizozemskem, sledita ji Francija in Švica. Slovenija je med 124 državami zasedla 33. mesto.

Mednarodna mreža humanitarnih organizacij Oxfam, ki se bojuje proti svetovni lakoti, je objavila lestvico držav z najboljšo hrano. 125 držav so razvrstili glede na dostopnost hrane, njeno kakovost in raznovrstnost ter tudi glede na ceno živil, odstotek podhranjenih otrok, dostopnost pitne vode, strokovnjaki so upoštevali še negativne posledice nezdrave prehrane, kot sta debelost in sladkorna bolezen.

Najboljšo hrano imajo Nizozemci

Na prvo mesto se je z najboljšo hrano uvrstila Nizozemska. "Nizozemska je ustvarila dobro tržišče, ki ljudem omogoča, da imajo dovolj hrane. Cene so razmeroma nizke in stabilne, živila, ki jih ljudje kupujejo in jedo, pa raznovrstna," razlaga Deborah Hardoon, predstavnica Oxfama. Nizozemski sledita Francija in Švica, med prvih deset držav z najboljšo hrano pa se uvrščajo še Danska, Švedska, Avstrija, Belgija, Irska, Italija in Portugalska.

Slovenija zaseda 33. mesto in se tako po kakovosti hrane uvršča za Hrvaško, ki zaseda 30. mesto. ZDA skupaj z Japonsko zasedajo 21. mesto, razlog za slabo uvrstitev pa je predvsem odstotek predebelih ljudi v ZDA; Japonska bi se lahko na lestvici uvrstila veliko višje, če bi bila hrana cenovno dostopnejša.

Na svetu 840 milijonov lačnih

Države na dnu lestvice so Laos, Bangladeš, Pakistan in Indija, na zadnjem, 125. mestu pa se je znašel Čad. Največ podhranjenih otrok je na Madagaskarju, sledijo Jemen, Burunda in Indija. Po podatkih Oxfama naj bi bilo na svetu kar 840 milijonov lačnih, čeprav je na svetu dovolj hrane. Razloga za lakoto naj bi bila napačno razdeljevanje hrane in premajhno vlaganje v infrastrukturo v državah v razvoju, še pravijo pri Oxfamu.

Oxfam je v raziskavo vključil podatke, pridobljene med oktobrom in decembrom 2013. Pri strukturiranju lestvice je upošteval podatke različnih organizacij, med drugimi Svetovne zdravstvene organizacije, Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo in poljedelstvo in Mednarodne organizacije dela.

Komentarjev 4
  • Majazmaja 17:59 22.julij 2015.

    Kolikokrat si bil v Ameriki? Na katerih delih (Amerika je velika). S hrano je tako kot pri nas: za malo denarja malo muzike.

  • Dixon 09:47 17.januar 2014.

    Pa še boljši bi imeli, če ne bi dopustili vsem tem Lidom, Hoferjem in podobnim da bi se razcveteli po Sloveniji s to njihovo nizkorazredno ponudbo in kao privlačnimi cenami, ki pa to na dolgi rok sploh niso. Namesto, da ...prikaži več bi kupovali preverjeno slovensko kakovost in kvaliteto, se raje zaradi tistega centa cenejšega izdelka odločijo da gredo v te trgovine in kupujejo tuje izdelke. Jaz mesečno veliko več privarčujem v Tuševih trgovinah, pa še slovenske izdelke kupuje, kar mi veliko pomeni.

  • 2112 17:12 16.januar 2014.

    ne vem čemu makaronarji hodijo jest k nam, če imamo tako slabo hrano. Jaz pr njih nisem še nikoli dobro jedel.