Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Slovenski otroci dobro izobraženi

otrok deklica knjiga knjige branje Profimedias
Pri Unicefu so naredili raziskavo, kakšno je blagostanje otroka v 29 bogatih državah. Slovenija se je uvrstila na 12. mesto.

V tabeli so izpostavili pet kategorij, ki so jih ocenjevali: materialna blaginja, zdravje in varnost, vzgoja in izobraževanje, vedenje in tveganja ter nastanitev in okolje. Pri tem so primerjali podatke iz leta 2007. Nizozemska je obdržala prvo mesto in dokazala, da je vodilna pri blagostanju otroka. Sledijo ji nordijske države Norveška, Islandija, Finska in Švedska. Od šestega do deseta mesta so se razvrstile južnejše države – Nemčija, Luksemburg, Švica, Belgija in Irska.

Slovenija se je uvrstila na 12. mesto in tako prehitela Francijo, Češko, Portugalsko, Veliko Britanijo, Kanado, Avstrijo, Španijo in Madžarsko. Na zadnja mesta so se uvrstile Litva, Latvija in Romunija, preseneča pa, da so na 26. mestu ZDA.

Slovenija se je pri skupnem rangiranju uvrstila na 12. mesto. Pri izobrazbi se je povzpela na zavidljivo peto mesto, pri zdravju in varnosti pa na šesto. Kar se tiče materialnih dobrin, je na osmem mestu. Slabše pa sta se odrezala vedenje in nastanitev: pri prvem smo na 21. mestu, pri drugem pa na 20.

Pri materialnih dobrinah so raziskovalci upoštevali denarno in materialno pomanjkanje v družini, pri zdravju in varnosti pa so upoštevali zdravje otroka pri rojstvu, kakšna je smrtnost in preventivna oskrba. Pri izobrazbi so se usmerili tudi na zgodnje izobraževanje pri otrocih ter rezultate v branju, matematiki in znanosti. Pri vedenju in tveganjih so upoštevali več dejavnikov: zdravstvene (prevelika teža, če otrok je zajtrk in sadje ter ali se dovolj giba), tveganja (kajenje ter uživanje alkohola in marihuane) in izpostavljanje nasilju (pretepanje in nadlegovanje). Pri zadnji kategoriji so upoštevali število sob na osebo v družini in težave pri nastanitvi ter varen okoliš (stopnja umorov in onesnaženje zraka).

Tabelo si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.