Magazin > Lepota & telo
225 ogledov

Smrčanje je lahko nevarno

Žurnal24 main
Niste edini, če zaradi smrčanja svojega partnerja ne morete spati. Čeprav ste se z njim sprijaznili, pa je lahko moteč dejavnik vzrok za pojav zdravstvenih težav. Bi se od njega radi poslovili za vedno?

Ste že kdaj pomislili, da je lahko smrčanje nevarno? Ponavadi ga definiramo kot moteč dejavnik, ki krajša noči, a strokovnjaki opozarjajo, da je več kot le to. Z medicinskega vidika smrčanje moti vzorec spanja, nas s tem prikrajša za počitek, dolgoročno pa lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so nočna apneja (odsotnost dihanja med spanjem), visok krvni pritisk in srčni infarkt.

Smrčite?
Smrčanje je glasno dihanje, ki se najpogosteje pojavi med spanjem na hrbtu. Moteči zvoki so posledica nihanja tkiv v žrelu, še posebej mehkega neba in jezička, ki se premikata pri dihanju med spanjem. Najpogosteje ga povzroči zamašen nos zaradi alergij, okužb ali polipov, pojavi pa se lahko tudi med gripo, zaradi upognjenosti nosnega pretina ali zaradi sprememb v velikosti in obliki tistih delov žrela, ki povzročajo smrčanje. Ker smrčanje spodbudi vse, kar oži žrelni prehod in tako zmoti prehod zraka, so vzroki za smrčanje lahko tudi otekli mandlji ali jezik, odvečno tkivo v gubah in dolg mali jeziček.


Smrčanje lahko spodbudijo tudi uspavalne tablete.  © iStockPhoto

 
Smrčijo pogosteje moški ali ženske?
Čeprav se nad smrčanjem svojih partneric vse bolj pritožujejo tudi moški, so raziskave pokazale, da moški smrčijo desetkrat pogosteje kot ženske. Moški so zaradi hormonov bolj podvrženi kopičenju odvečnega tkiva v žrelu, ki z leti postane ohlapnejše, eden od razlogov pa se skriva tudi v nalaganju odvečnega maščevja v predelu ramen, vratu in trebuha.

Več težav pri debelejših
Znano je, da imajo več težav s smrčanjem ljudje s povečano telesno težo, tihe noči pa so redkost tudi pri kadilcih, alkoholikih in tistih, ki uživajo uspavalne tablete. Pri tem ne smemo pozabiti, da s smrčanjem ni prizanešeno niti otrokom, pri katerih se težava lahko pojavi zaradi povečanih mandljev ali polipov v nosu, nenadoma pa lahko začnejo smrčati tudi nosečnice s preeklampsijo.

Za tihe noči
Dobra novica predvsem za tiste, ki poleg smrčečega partnerja ne morete zatisniti oči, je, da se smrčanje lahko konča. A brez truda tudi tu ne gre. Najprej poskusite z bolj ali manj enostavnimi spremembami življenjskega sloga:
  • spite na ravni vzmetnici, vrat naj bo vzravnan;
  • namesto na hrbtu spite na boku ali trebuhu;
  • izogibajte se uspavalnim tabletam in tabletam, ki med spanjem sproščajo mišičje;
  • če ste pretežki, bodite telesno aktivni in shujšajte;
  • prenehajte kaditi;
  • vsaj štiri ure pred spanjem ne uživajte alkoholnih pijač in obilnih obrokov;
  • če smrčite zaradi zamašenega nosu, si pomagajte s kapljicami fiziološke raztopine, ki jih lahko uporabljate neomejeno dolgo;
  • v lekarni poiščite obliž, ki razširi nosnice in s tem omogoči večji dovod zraka v telo.

 

Preberite še:

Zaradi smrčanja na operacijo?
Ljudje, ki se smrčanja nikakor ne morejo rešiti, se lahko odločijo za operacijo. Potek in način operacije je odvisen od vzroka, tako so najpogostejši operativni posegi, ki odpravijo smrčanje, odstranitev polipov, uravnavanje zvitega nosnega pretina ali odstranitev mandljev. Zelo uspešna moderna metoda preprečevanja smrčanja pa je lasersko odstranjevanje odvečnega tkiva mehkega neba in jezička, ki smrčanje odpravi v več kot 90 odstotkih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.