Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Sokovi enako nevarni kot gazirane pijače

sok Shutterstock
Sadni sokovi niso primerna zamenjava sadja, saj pri obdelavi izgubijo hranljive vlaknine in vitamin C. Uživanje sladkanih sadnih sokov je prav tako nevarno kot uživanje gaziranih pijač, pravijo znanstveniki z Univerze v Glasgowu.

Sladkani sadni sokovi pogosto vsebujejo enako količino sladkorja kot gazirane pijače. Medtem ko kozarec jabolčnega soka vsebuje 110 kilokalorij in 26 gramov sladkorja, kozarec gazirane pijače vsebuje 105 kilokalorij in 26,5 grama sladkorja.

Znanstveniki opozarjajo, da ljudje uživamo preveč soka in se ne zavedamo, kako nevaren je. Če vsak dan zaužijemo pol litra grozdnega soka, lahko to v treh mesecih povzroči razvoj sladkorne bolezni, je pokazala raziskava. Priporočajo, da na dan ne popijete več kot 150 mililitrov sadnega soka.

Raziskava, ki so jo izvedli na dva tisoč prostovoljcih, je pokazala, da se ljudje ne zavedajo, koliko sladkorja skrivajo sokovi in kako pitje sokov vpliva na zdravje. 48 odstotkov anketiranih je količino sladkorja v pijači podcenilo, medtem ko je le 12 odstotkov sodelujočih mislilo, da sokovi vsebujejo še več sladkorja.

Strokovnjaki pravijo, da je najboljša zamenjava voda, če brez soka ne morete, pa si raje kot tistega iz embalaže ali steklenice privoščite doma pripravljenega in sveže iztisnjenega. Tudi naravni in stoodstotni sokovi, ki jih lahko kupite v trgovinah, niso najboljša izbira, pravijo raziskovalci in poudarjajo, da sok pri obdelavi izgubi vlaknine in vitamin C.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.