Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Sokovi so lahko tudi škodljivi

Pri pitju sokov bodite zmerni – nedolžni niso niti čisto naravni. Žurnal24 main
Da alkoholne pijače in sladke gazirane pijače škodijo jetrom, že veste. Zdaj pa so najnovejše raziskave pokazale, da so zdravju škodljivi tudi naravni sokovi brez dodanega sladkorja.

Čeprav jih mnogi priporočajo, je najnovejša izraelska raziskava pokazala, da previdnost tudi pri pitju naravnih sokov brez dodanega sladkorja ni odveč. Ti na bi se alkoholu in sladkanim gaziranim pijačam postavili ob bok zaradi visoke vsebnosti sadnega sladkorja – fruktoze, ki lahko spodbudi nalaganje trigliceridov – preprostih maščob v jetrih. To lahko pripelje do njihovega povečanja in v hujših primerih tudi do resnejših obolenj. Poleg tega nizek glikemični indeks fruktoze vpliva na raven sladkorja v krvi, zato nekateri strokovnjaki pitje naravnih sokov v količinah, večjih od enega kozarca na dan, odsvetujejo.

Zdravniki iz medicinskega centra Ziv v Haifi so raziskavo naredili s pomočjo dveh skupin prostovoljcev, ki niso imeli nikakršnih predispozicij za razvoj jetrnih obolenj. Pri tistih, ki so vsak dan spili dva kozarca sladkih gaziranih pijač ali naravnih sokov brez dodanega sladkorja, so strokovnjaki opazili težave z jetri v 80 odstotkih.

Najnevarnejše je gazirano
Še posebej skromni bodite pri uživanju sladkih gaziranih pijač. Raziskave so pokazale, da imajo soli, ki jih takšne pijače vsebujejo, še dodaten vpliv na jetra in ledvice, negativno pa vplivajo tudi na minerale, ki jih vežejo nase.

En kozarec, devet žličk sladkorja
Ste že pozabili, koliko sladkorja vsebujejo gazirane pijače? V kozarcu (350 ml) se skriva kar devet čajnih žličk sladkorja. Če ga telo ne bi prek obrambnega mehanizma samodejno nevtraliziralo, bi bil kozarec priljubljene gazirane pijače dovolj, da bi pH vrednost krvi dvignil do smrtonosnih vrednosti. Telo previsoko pH vrednost prepreči s kalcijem, ki ga črpa iz kosti in zob, kar pa je eden od glavnih razlogov za pojav osteoporoze.

Kozarec soka, 12 kozarcev vode
Ste vedeli, da vse brezalkoholne pijače delujejo kot diuretik in telesu vzamejo mnogo več, kot dajo? Povečane količine fosfatov, ki jih te vsebujejo, topijo vse telesu potrebne minerale in s tem zmanjšujejo delovanje vitaminov. Da bi nadomestili izgubljeno, je za vsak kozarec spitega soka treba spiti od osem  do 12 kozarcev vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.