Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Solarij spodbuja nastanek kožnega raka

Sončenje v solariju je kar dvanajstkrat bolj škodljivo kot izpostavljanje soncu. Žurnal24 main
Že en obisk solarija na mesec poveča tveganje za nastanek kožnega raka na kar 55 odstotkov, so pokazale raziskave. Zakaj je tako in zakaj je javnost o škodljivosti solarijev premalo ozaveščena?

Porjavela polt  je vse bolj popularna, sončnih studiev, kot jim pravijo, je vedno več in prav tako deklet, ki se odločajo za tako imenovano bolj zdravo porjavitev. Pa je temu res tako? Strokovnjaki opozarjajo na veliko nevarnost, ki jo povzroča sončenje v solariju.

Dejstva, ki so pretresla javnost
Raziskava, ki je bila objavljena v dnevniku Journal of the National Cancer Institute opozarja, da tveganje za nastanek kožnega raka poveča že en sam obisk solarija na mesec, in to za kar 55 odstotkov. Obiski solarija pred 35. letom pa tveganje dvignejo kar na 75 odstotkov. Razlog se skriva v žarnicah za sončenje, ki izžarevajo nevarne UV-žarke, ki so lahko kar za dvanajstkrat močnejši od sončnih. "Dvajsetminutno sončenje v solariju naredi toliko škode, kot da bi bili pet ur izpostavljeni sončnim žarkom," opozarja dermatolog Louis Barich. Glede na izsledke raziskav se ne moremo čuditi nenadnemu porastu kožnega raka, pravijo strokovnjaki.

Ljudje se ne zavedajo nevarnosti
Ameriški inštitut za dermatologijo je objavil pretresljive podatke, ki opozarjajo, kako nevarno je sončenje v solariju. V raziskavo so bile vključene ženske, stare od 15 do 29 let, ki so obolele za smrtonosno boleznijo kožnega raka. Ugotovili so, da je kar 70 odstotkov obolenj posledica sončenja v solariju. Strokovnjaki nenaden porast kožnega raka pripisujejo predvsem neozaveščenosti ljudi o škodljivosti UV-žarnic in napačnemu oglaševanju hitre porjavitve.

 

Preberite še:

Samoporjavitev je najvarnejša porjavitev!

Napačno oglaševanje
Skoraj vsi rekreacijski centri, ki promovirajo zdrav način življenja, imajo v ponudbi sončenje pod nevarnimi žarnicami, ki pa jih, žal, oglašujejo kot "zdrav in hiter način porjavitve". Večina obiskovalcev se tako po naporni telovadbi za nekaj minut sprosti v solariju, ne da bi se zavedali njegovih grozovitih posledic. "Nedopustno je, da ljudje sončenje v solariju povezujejo z zdravljenjem problematične kože. Čeprav UV-žarki spodbujajo produkcijo vitamina D, ki izboljšuje videz kože, pa sončenje v solariju poveča tudi možnosti za nastanek kožnega raka," pravi dr. Kauvar in dodaja: "Zadostno količino vitamina D boste dobili, če boste uživali raznoliko prehrano in se vsak dan za petnajst minut odpravili na sonce." Mi pa dodajamo, da se pri tem nikar ne pozabite zaščititi s kremo za sončenje z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.