Magazin > Lepota & telo
318 ogledov

Solna terapija primerna tudi za otroke

solna terapija Katarina Tomc
Tudi v Sloveniji se vse bolj uveljavlja tako imenovana solna terapija (haloterapija), ki se je še zlasti poslužujejo starši otrok z težavami dihal in kože ter alergijami.

Solna terapija ali haloterapija je vdihavanje suhega solnega aerosola. Terapija je povsem naravna, varna in klinično preizkušena tehnika zdravljenja. “V večini primerov v Center solnih terapij prihajajo ljudje, ki imajo bolezni zgornjih in spodnjih dihal in bolezenska stanja kože (luskavica, dermatitis…). Pri otrocih, ki obiskujejo naš center, pa gre večinoma za akutna stanja (bronhiolitis, bronhitis, laringitis, prehlad, atopični dermatitis, vnetje ušes). Veliko staršev, ki je že seznanjena s pozitivnim učinkom solne terapije, pripelje otroke takoj, ko opazijo znake prehlada. S tem preprečijo, da se ta razširi na spodnje dihalne poti,” pravi haloterapevtka Sara Bagari iz Centra solnih terapij v Ljubljani.

Solna terapija v veliki večini primerov bolezen celo odpravi. “Pri nekaterih boleznih, kot je KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen), kjer gre za trajne poškodbe pljuč, pa učinkovito lajša njene simptome in bolniku nudi kvalitetnejše življenje kljub težki bolezni,” še pravi naša sogovornica.

Solni aerosol krepi sluznico in pospeši izločanje toksinov

Medicinski aparat halogenerator v solno sobo sistematično vpihava mikronske delčke suhega solnega aerosola čiste kamene soli in tako ustvarja mikroklimo naravnih solnih jam. Zaradi svojih fizikalnih in kemičnih lastnosti ima suh solni aerosol zelo globoko prodornost in poglaviten terapevtski učinek. Suh solni aerosol v solni sobi ustvarja hipobakterijsko, z negativnimi ioni nabito atmosfero. Več ko je negativnih ionov, učinkovitejša je celična prenova, kar pomeni, da smo manj dojemljivi za bolezni in je naše staranje upočasnjeno, razlaga Bagarijeva.

Solni aerosol ima močan vpliv na delovanje limfnega sistema, zato pospešuje izločanje toksinov iz telesa in odvečne vode iz podkožja. “Ker ima limfni sistem nalogo, da kožo hrani, je koža po solnih terapijah bolj zdrava, lepša in čvrstejša. Če koža ni zdrava, alergeni povzročajo različne poškodbe, ki se kažejo kot suha, občutljiva, razdražena ali vneta koža. Če naša limfa ne deluje pravilno, sčasoma nastanejo na koži različni dermatitisi, alergijska stanja ali težje poškodbe kože, na primer luskavica.”

Solni aerosol ima poleg tega krepilen učinek na sluznico. “Ker ima sposobnost dehidracije, očisti dihalne poti odvečne sluzi, ki onemogočazdravo dihanje. Zdrava sluznica ščiti telo pred bakterijami, virusi in ostalimi škodljivimi dejavniki okolja.

Haloterapija pa naj bi celo pomagala proti smrčanju in sezonskih alergijah. “Priporočljivo je, da ljudje, še preden se začne sezona cvetenja določenega alergena, opravijo nekje med 5 in 10 terapij. S tem okrepijo sluznico, ki bo zato manj občutljiva na alergene.”

Solna terapija sicer ni primerna za ljudi z infekcijami, pri katerih je nastopila vročina, za bolnike z rakom in bolnike s srčnim popuščanjem ter previsokim krvnim tlakom, ki ni reguliran z zdravili. Prav tako ni pa primerna za osebe, ki so imeli oziroma imajo tuberkolozo.

Število terapij odvisno od posameznika

Koliko terapij je potrebno izvesti, je odvisno od vsakega posameznika in njegovega zdravstvenega stanja. “Na splošno bi lahko rekli, da pri akutnih obolenjih posameznik potrebuje med 12 in 15 terapij. Najbolj optimalno je, da solno terapijo ponovite v roku od 48 do 72 ur po opravljeni prvi terapiji. Učinek solne terapije se čuti že po prvi terapiji, vendar za optimalne dolgoročne rezultate je potrebno opraviti serijo terapij. Pri kroničnih obolenjih je potrebnih med 25 in 30 terapij.”

Pred prvo terapijo pogovor s terapevtom

Pred prvo terapijo se stranka o težavah najprej pogovori s haloterapevtom, ki ji na podlagi tega razloži, kakšne rezultate lahko pričakuje in kakšen potek zdravljenja bi bil najbolj primeren.

Čeprav se v solni sobi zdravijo tudi bolni, ni bojazni, da bi se okužili. “V sami solni sobi se zaradi suhega solnega aerosola in ogromne količine soli, ustvari hipobakterijsko okolje, tako da je bojazen, da bi se v solni sobi okužili odveč. Otroci ne smejo s seboj prinesti svojih igrač, ampak
jih dobijo pri nas, te pa so za vsakega predhodno razkužene. Stranke prosimo, da prihajajo točno ob uri in da se ne zadržujejo v Centru solnih terapij, da se ne bi srečevale. Pa tudi previjalne mize žal nimamo pri nas, saj je v blatu največ virusov in bakterij. Uporabljamo pa tudi določena naravna eterična olja v prostoru, ki prostor čistijo in razkužujejo ozračje. Če je oseba alergična na eterična olja, aromaterapije ne izvajamo."

Odrasla oseba bo v Centru solnih terapij za 40-minutno terapijo odštela 16 evrov, za otroke pa je cena 20-minutne terapije 11 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.