Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Sončni žarki že pretijo

Obraz je spomladi najbolj izpostavljen. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kožo na obrazu zaščitite že spomladi, kremo pa prilagodite tipu kože.

"Obraz je v pomladnih mesecih najbolj izpostavljen sončnim žarkom, saj ljudje zmotno menijo, da spomladi zaščita pred soncem ni potrebna," pove specialist dermatolog Sandi Luft in doda, da je pri izbiri prave kreme za obraz potrebna strokovna pomoč farmacevta ali dermatologa.

Krema naj bo prilagojena
"Optimalna izbira kreme ima zaščitni faktor 15, še boljše pa so tiste kreme, ki vsebujejo tudi antioksidante," pojasni. Vendar pa mora biti vsaka krema prilagojena posameznemu tipu kože. Pri veliko ljudeh se namreč prav spomladi pojavi izsušenost kože, ki se najpogosteje odraža z luskavico, rdečico in srbečico.

S hrano do zaščitnega faktorja 3. Hrana, ki vsebuje betakaroten, koži zagotovi zaščitni faktor 3, vendar je ta ne zaščiti dovolj. Med živili je z betakarotenom najbogatejša papaja. Pri uživanju tega sadeža pa je potrebna pazljivost, saj betakaroten kožo obarva.

Moška koža debelejša
"Moški naj raje uporabljajo mastnejše kreme, saj je njihova koža debelejša od ženske," še pove dermatolog in dodaja, da so za moške najprimernejše hidratantne podlage v obliki gelov. Prav tako lahko na trgovinskih policah najdemo tudi kreme z zaščitnim faktorjem, ki so narejene posebej za moško kožo.

Nevarni tudi spomladi
Spomladanski sončni žarki so prav tako nevarni kot poletni, opozarjajo dermatologi in dodajajo, da je treba v prihajajočih pomladnih mesecih največ pozornosti posvetiti negi obraza. "Izsušitev in odebelitev kože na obrazu sta najpogostejši poškodbi kože v tem letnem obdobju," pravijo strokovnjaki. Poskrbeti je treba tudi za ustrezno zaščito ustnic, saj te ne proizvajajo melanina, koži naravnega ultravijoličnega filtra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.