Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Sovražite svoje telo?

Kolikokrat na dan se kritično pogledate v ogledalo? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ker niste ravno Gisele Bündchen ali Jessica Alba, skoraj zagotovo vsaj enkrat na dan sovražite svoje telo. Žensk, ki se jim to ne dogaja, pravzaprav ni.

Raziskav na to temo je bilo že kar nekaj in nedavno je svojo naredila revija Glamour, ki je o občutkih do lastnega telesa oziroma videza spraševala nekaj sto žensk. Izkazalo se je, da ima kar 97 odstotkov žensk vsak dan vsaj eno negativno misel o svojem telesu. A številke so še bolj zgovorne, saj je bilo med anketiranimi ženskami kar nekaj takšnih, ki več kot stokrat na dan niso zadovoljne s telesom, povprečje pa se je ustavilo pri številki 13 – 13 slabih, zaskrbljenih misli na dan pa pomeni skoraj eno na "budno uro".

Strogi lepotni ideali
Psihologinja Ann Kearney Cooke, ki je pomagala pri raziskavi, je visoke številke komentirala z besedami: "To je veliko, a številka ni presenetljiva. Nekaj tako splošno sprejetega je, da si ženske niso všeč, da vsaka, ki je s svojim telesom zadovoljna, izpade zelo čudna. Pred kratkim je v skupinski debati neka ženska rekla, da je zadovoljna s svojim videzom. Neka druga je nato rekla: 'Še nikoli v življenju nisem slišala, da bi kdo izjavil kaj takšnega. In niti nisem prepričana, da vam verjamem.'" Dodala je še, da lepotni ideali, ki jih skupaj kruto narekujejo mediji in zvezdniki, močno vplivajo na naše mnenje o sebi, večno nezadovoljstvo pa kmalu postane navada in družbeno popolnoma sprejemljiv način življenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.