Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Spadate med 25 odstotkov prebivalstva s to sposobnostjo?

"K meni v ambulanto pride tudi po pet bolnikov na dan, kar nanese okoli 20 bolni Žurnal24 main
Preverite, kako dobro zaznavate barvne odtenke.

Diana Derval, strokovnjakinja za nevromarketing, je objavila barvno lestvico, s pomočjo katere lahko ugotovite, kako dobro vidite barve.

To je odvisno od čepkov, celic v očesu, ki reagirajo na različne valovne dolžine svetlobe. Čepke delimo na rdeče, zelene in modre, se pravi na barvo, ki jo zaznavajo. Večina ljudi ima tri vrste čepkov, zato jim pravimo trikromati, brez enega čepkovnega mehanizma so dikromati, ostali pa so monokormati.

V katero skupino spadate?

Poglejte sliko in preštejte barvne odtenke. Koliko jih je?

barve | Avtor: derval-research.com derval-research.com

Zaznali ste manj kot 20 odtenkov: Spadate med dikromate in tako med 25 odstotkov populacije z dvema različnima čepkoma. Dervalova pravi, da takšne osebe najraje nosijo črno, bež ali modro barvo.

Zaznali ste med 20 in 32 odtenkov: Ste trikromat, tako kot polovica svetovne populacije. Verjetno imate radi pisane stvari, pravi Dervalova.

Zaznali ste med 33 in 39 odtenkov:
Spadate med tetrakromate, tako kot čebele in 25 odstotkov svetovne populacije. Imate še čepek, ki je občutljiv na rumenkaste odtenke. "V njihovi omari ne boste našli rumenih stvari, saj jih barva iritira,“ pravi strokovnjakinja.

Komentarjev 10
  • modrival 07:11 17.december 2015.

    Kako bedsasto skropucalo od članka, ne moreš verjet. Sposobnost zaznavanje števila barvnih odtenkov pač nima nič s tem kake barve so ti všeč.Samo da piše,da to pravi strokovnjakinja :-)))

  • Majazmaja 22:23 16.december 2015.

    39 z lahkoto. In v omari nimam rumenih oblačil, pa ne zato, ker me 'iritirajo,' temveč zato, ker na žalost ne pašejo k moji svetli polti in svetlim lasem :( Mi je pa rumena zelo všeč.

  • JackD 22:11 16.december 2015.

    Ne morem se odločiti ali vidmi 37 ali 38. Skratka v vsakem primeru naj bi razločeval rumene odtenke, pa vseeno vidim tam pri rumeni debel pas, širok za 3 ali celo 4 majhne pasove