Magazin > Lepota & telo
8 ogledov

Spalnica za trden spanec

Zbudite se naspani! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Se še spominjate, kdaj ste nazadnje odšli v posteljo, takoj trdno zaspali in se zbudili šele zjutraj? Del težave morda predstavlja kar vaša spalnica.

Manj kot 40 odstotkov odraslih neprekinjeno spi vsaj sedem ur na noč, kažejo zadnje ameriške raziskave. Naj bo razlog v jokajočem dojenčku, ki ga je treba nahraniti, bližini prometne ceste ali ropotajočemu hladilniku, slabo prespana noč se pozna še dolgo v dan. Da bi bile vaše ure spanca čim daljše in trdnejše, se pri opremljanju spalnice držite nekaj preprostih nasvetov.

Naj bo hladno. Izklopite radiatorje ali druge grelce in dobro prezračite spalnico, saj je v hladnem zraku lažje zaspati in prijetneje spati. Bolj drzni lahko tudi pozimi okno pustite malce priprto in tako omogočite dostop svežega zraka. Da vas ne bi zeblo, si oblecite toplo pižamo in nekaj denarja namenite kakovostni volneni ali pernati odeji. Ko se boste enkrat navadili spati na hladnem zraku, boste na radiatorje v splanici popolnoma pozabili.

Odstranite televizijo. Ta ne sodi v spalnico, saj vas bo mikalo spremljati program do poznih nočnih ur. Tudi ko je izklopljena, televizija tako kot druge elektronske naprave oddaja sevanje, njena vedno prižgana kontrolna lučka pa kljub svoji majhnosti moti. Če ste med tistimi, ki so navajeni zaspati ob prižganem televizorju, je čas, da spremenite to škodljivo navado. Z nekaj truda in vztrajnosti boste kmalu prav tako dobro zaspali tudi v tišini.

Preprečite svetlobi vstop. Človeško telo je zasnovano tako, da v spanju zazna svetlobo, čeprav imamo zaprte oči, in jo razume kot znak za prebujanje. Spanec zato lahko zmoti nočna ulična svetilka pred oknom spalnice, ali svetleča zaščita za vtičnico. Če želite globok spanec tudi, ko je sonce že visoko, zagrnite okna in zaprite vrata, tako bo telo mislilo, da je še vedno noč.

Spanju prijazno okolje. Poskrbite, da bo spalnica prostor miru, tišine in harmonije. Popravite škripajoče deščice v lesenem parketu in po tleh položite mehko preprogo. Stene pobarvajte v umirjene, nežne barve (izogibajte se rumeni in oranžni) in na okna namestite zavese, ki ne prepuščajo svetlobe. Izognite se slikam z agresivnimi motivi in na stene raje izobesite fotografije narave ali slike pokrajine. Naj bo splanica kraj, kjer se lahko sprostite in kjer vas nič ne spominja na službo in ostale skrbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.