Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Spanje prilagodite družinskemu ritmu

spanje otrok Shutterstock
Otroško spanje. Navade, povezane z uspavanjem, prilagoditi posameznemu družinskemu ritmu.

"Na spanje dojenčkov vplivajo značaj, naravni telesni ritem in stopnja razvoja posameznega malčka. Zato ima vsak dojenček samosvoj cikel spanja, vsako primerjanje pa je pravzaprav neprimerno," poudarja Damijana Medved, oblikovalka in koordinatorka programov Mamazofa.

Ne prehitevajte

Si želite vzpostaviti red spanja, da bi lažje zadihali in skupaj z otrokom uvedli neko rutino v vsakdanjik? Medvedova opozarja: "Pri vzpostavljanju tega reda predvsem ne bodite preveč neučakani. Reda namreč ni smiselno vzpostavljati prezgodaj – približno pri treh ali štirih mesecih začne dojenček ločevati med dnevnim in nočnim spanjem, ki takrat postane daljše. In to je šele začetek."

Čez dan enako kot zvečer

Otroci tudi čez dan potrebujejo spanje: novorojenčki približno trikrat na dan, s starostjo otrok pa se delež dnevnega spanja manjša. Enoletnik spi še enkrat ali dvakrat na dan. "Načeloma se priporoča, da je način dnevnega uspavanja enak večernemu. Dojenčka torej nahranite, previjte in oblecite v oblačila za spanje. Seveda pa lahko vključite tudi druge elemente, recimo uspavanko. Če otrok zaspi med dojenjem, je to uspavanje po navadi kar hitro opravljeno. Seveda dojenčki podnevi lahko zaspijo tudi med sprehodom – v tem primeru uspavalni ritual izpustite; pomembno je, da ste prilagodljivi in predvsem sproščeni," svetuje sogovornica in dodaja, da "če dojenček zaspi na dojki, ga nežno odstavite in mu zaprite usteca, če jih ne zapre sam."

Spati pri starših – da ali ne?

Možne so najrazličnejše kombinacije: ponoči lahko kombinirate uspavanje v naročju s spanjem v otrokovi posteljici in pozneje spanjem v postelji staršev – vse pa je odvisno od tega, kako družina najbolje in najlaže prespi noč.

"Spanje pri starših odsvetujem v primeru, če kdo v družini temu odločno nasprotuje, če se starša zaradi tega nikakor ne moreta naspati ali če je prostora premalo. V ponoven pretres bi dala to možnost takrat, ko se zdi, da dojenčka navzočnost staršev moti pri spanju, da postane zelo občutljiv na zvoke ali gibe in se kar naprej zbuja. Takrat je čas za vnovičen razmislek, kje se bodo vsi družinski člani najbolje naspali," pravi Medvedova.

Kdaj v svojo sobo?

"Otrok naj gre v svojo sobo takrat, ko to v čim večji meri ustreza vsem članom družine. Težko bi predpisala primeren čas," pravi Medvedova in nadaljuje: "Kje bo otrok spal, je odločitev posamezne družine. Dejstvo je, da v tako imenovanih državah v razvoju družine spijo skupaj v isti sobi, v razvitih državah pa to ni povsem običajna praksa. Eno od načel povezovalnega starševstva je tudi skupno spanje, kar pomeni, da se pomen spanja v isti sobi (celo v isti postelji) vrača tudi k nam."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.