Magazin > Lepota & telo
436 ogledov

Špinačni 'smoothie'

smoothie, napitek, zelenjava Shutterstock
Špinačni 'smoothie' je v hladnih dneh odlična ideja za krepitev imunskega sistema.

Obstaja širok spekter špinačnih 'smoothiejev', eden izmed najbolj enostavnih je tisti, pri katerem vzamemo eno do dve banani ter pest špinačnih listov, ki jih zmešamo z dvema manjšima skodelicama vode. Temu lahko pridamo še kanček agavinega sirupa in eno čajno žličko medu.

Zanimiv je tudi recept, pri katerem zmešamo dve skodelici mleka, banano, polovico avokada, liste špinače, narezano jabolko in dve čajni žlički medu.

Zakaj ravno špinača kot sestavina?

Špinača se uvršča med t.i. super hrano, saj je odličen vir vitaminov A, B1, B2, B3, B6, C, K in E, prav tako pa tudi prehranskih vlaknin, kalcija in železa. Poleg tega je bogata s cinkom, fosforjem, bakrom in omega-3 maščobnimi kislinami.

Špinača je odlična za zdravje srca in ožilja ter služi kot učinkovita preventiva pred srčnimi infarkti in zmanjšuje tveganje za pojav kapi. Je bogata z antioksidanti, ki pomagajo varovati pred določenimi vrstami raka želodca, deluje protivnetno in zmanjšuje simptome bolezni kot sta astma in revmatoidni artritis. Izsledki številnih študij so pokazali tudi to, da uživanje špinače pomaga pri nižanju starostnih učinkov na delovanje možganov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.