Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Splav preko spleta

Ženska, ki se odloči za splav, se najprej pogovori  zdravnikom preko spletne kam Žurnal24 main
V Ameriški zvezni državi Iowa je možno splav opraviti po spletnem pogovoru z zdravnikom.

Rešitev za odročne kraje
Program splavov preko spleta je namenjen tistim ženskam, ki živijo v odročnejših krajih, kjer sicer imajo zdravstveni dom, nimajo pa možnosti opravljanja splavov, bodisi zaradi pomanjkanja ustreznega osebja ali prostorov. S pomočjo telemedicine je tako splav omogočen prav vsem.

Z zdravnikom preko spletne kamere
Ženska, ki se odloči za splav, se najprej pogovori  zdravnikom preko spletne kamere. Ta ji pojasni vsa tveganja in odgovori na vsa vprašanja, ki pacientko zanimajo. Pogovor poteka v prisotnosti medicinske sestre, ki opravi vse potrebne preglede, da bi ugotovila, ali je pacientka primerna kandidatka za varen splav.

Medicinska sestra odmeri zdravilo
Če je vse tako, kot mora biti, medicinska sestra nadaljuje s postopkom in pacientki da tableto, ki sproži splav. Tako induciran splav je sicer možen le do devetega tedna nosečnosti, kasneje se lahko splav opravi le mehanično in torej obn prisotnosti zdravnika specialista. Pacientka nato pod nadzorom medicinskega osebja splavi.

Kritike zaradi brezosebnosti
Tovrsten način preprečevanja neželenih rojstev je sicer ponudil rešitev mnogim ženskam, ki bi pred uvedbo tega sistema morale bodisi donositi neželenega otroka ali pa bi do splava prišle veliko težje, vendar je bil zaradi odsotnosti neposrednega stika med pacientom in zdravnikom deležen mnogih kritik. Po mnenju zagovornikov tradicionalnega postopka je takšen način neprofesionalen in tudi nevaren, saj ni enako, ali pregled pred splavom opravi visoko kvalificiran specialist ali le medicinska sestra.

Prihodnost je tu

Nekaj, kar je še pred desetletjem izgledalo kot popolna znanstvena fantastika, je torej danes postalo resničnost. Telemedicina je medicina prihodnosti, saj vanjo veliko vlaga tudi Evropska unija. Najbrž ni daleč dan, ko se boste o blažjih bolezenskih stanjih lahko z zdravnikom pogovorili kar preko spleta, zdravila pa vam bodo dostavili na dom. Kljub temu splava na daljavo pri nas in v naši bližini za zdaj še ni pričakovati – glede na kritike pa je vprašanje, če bo sploh kdaj postal redna praksa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.