Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Spoznajte svojo kožo

Za normalno kožo zadostuje preprosta nega. Žurnal24 main
Koža je odraz splošnega zdravja, zato sta prehrana in način življenja glavna dejavnika, ki vplivata na njen videz. Kožo je treba zaščititi pred zunanjimi vplivi ter čistiti in negovati.

Tipi kože
Da bi kožo pravilno negovali, morate najprej vedeti, kakšne vrste je. Preizkus naredite tako, da kožo zvečer najprej dobro očistite in temeljito sperete ter dobro očistite z brisačo. Zjutraj, ko se zbudite, nanjo pritisnite papirnat robček. Če je ves robček masten, imate mastno kožo, če so mastni le posamezni deli, imate mešano kožo. Če sledov maščobe ne opazite, si obraz umijte z milom in z vodo. Če je koža še vedno elastična in gladka, imate normalno kožo, če pa je neprijetno napeta, imate suho kožo.

Normalna koža
Je mehka, gladka in voljna. Za normalno kožo zadostuje preprosta nega, ki obsega čiščenje in zaščito proti mrazu. Obraz očistite s čistilnim mlekom ali s kozmetičnim milom in ga umijte z veliko tople vode. Na očiščeni obraz nanesite vlažilno kremo.

Suha koža
Je neprijetno napeta, nemastna in brez sijaja. Vse vrste kože postajajo z leti bolj suhe in občutljivejše na spremembe. Suha koža potrebuje vlažilna sredstva že v mladosti. Negovati jo morate z blagimi čistilnimi sredstvi in nežnimi pripravki.

Mastna koža
Se izrazito sveti in je prožna. Pore so odprte in koža je pogosto videti groba in nezdrava. Mastna koža je manj občutljiva na sonce in veter, prednosti pa se pokažejo v poznejših letih, saj je dalj časa videti prožna in voljna. Zaradi svoje mastne površine potrebuje temeljito čiščenje, saj je pravi magnet za umazanijo in gojišče za okužbe. Kljub temu jo je potrebno čistiti z blagimi sredstvi, da se izognete vzpodbujanju delovanja lojnic.

Mešana koža
Je najpogostejša. Pore na čelu, okoli nosu in po bradi so običajno večje kot pore drugod po obrazu. Koža v obliki črke T na tem predelu je mastna, na drugih delih obraza pa suha. Najbolje je, da negujete vsak del posebej, glede na vrsto kože.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.