Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Sprehod odganja raka

hoja par zakonca obala plaža morje sprehod Shutterstock
Ženske, ki so že prestale menopavzo, lahko z enourno hojo na dan močno zmanjšajo tveganje za raka na prsih.

V raziskavi, ki je trajala 17 let, je sodelovalo 73 tisoč žensk, starih med 50 in 74 leti, raziskovalci pa so ugotovili, da hoja najmanj sedem ur na teden zmanjša možnost za bolezen.

Skupina ameriških raziskovalcev, poimenovana The American Cancer Society, je povedala, da je to prvo odkritje do zdaj, da se tveganje za raka zmanjša izključno zaradi hoje. Britanski raziskovalci trdijo, da je več dokazov, da na zmanjšanje raka vpliva življenjski slog.

Zadnja raziskava za dobrodelno ustanovo Ramblers je pokazala, da četrtina odraslih ljudi hodi komaj eno uro na teden. Znano je namreč, da je telesna dejavnost zaslužna za zmanjševanje številnih oblik raka.

47 odstotkov žensk je v letih testiranja samo hodilo. Tiste, ki so hodile najmanj sedem ur na teden, so zmanjšale tveganje za raka za 14 odstotkov več kot tiste, ki so hodile tri ure ali manj.

Vodja raziskave, dr. Alpa Patel, je povedala, da so zelo zadovoljni z ugotovitvijo, da samo hoja eno uro na dan zmanjšuje tako velik odstotek tveganja. "Prizadevnejše in daljše dejavnosti pa seveda še bolj zmanjšajo tveganje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.