Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Spremenite držo za mizo

Naslonjalo stola nagnite nazaj vsaj za 120 stopinj. Hrbtenico boste tako razbrem Žurnal24 main
Nedavna študija škotskih in kanadskih znanstvenikov je pokazala, da povsem ravna drža ob delu za mizo ni zmeraj najboljša, saj povzroča še dodatno boleč hrbet.

Naslonjalo stola nagnimo nazaj
Da bi dobili celoten pregled bolečih mest, ki jih povzroča nepravilna drža, so se strokovnjaki odločili z magnetno resonanco posneti vse načine drže in sedenja za delovno mizo. Ob tem so ugotovili, da povsem zravnan hrbet in drža telesa v pravem kotu nista najbolj primerna, saj se občuti še dodaten pritisk na hrbet. Namesto tega ljudem, ki izredno veliko časa preživijo za delovno mizo, priporočajo rahel nagib stola, in sicer približno za 135 stopinj. Na tak način se bo hrbet nekoliko sprostil, bolečine v križu pa se bodo zmanjšale.

Povsem nova dognanja strokovnjakov
Strokovnjaki so tako testirali tri različne položaje sedenja za delovno mizo:

  • V prvem položaju je kandidat sedel za delovno mizo nagnjen naprej, hrbtenica je bila v kotu 75 stopinj. Tako namreč sedimo, kadar zelo intenzivno delamo, pišemo ali na primer igramo igrice.
  • Drug položaj je bil standardni pokončni, ki so ga sicer do nedavnega priporočali kiropraktiki. Hrbet je zravnan, v kotu 90 stopinj.
  • Tretji položaj pa je bil nekoliko bolj sproščen, hrbet nagnjen nazaj, v kotu 135 stopinj.


Prav zadnji položaj pa je pri slikanju pokazal najmanj pritiska na hrbtenico, mišice so bolj sproščene, telo pa manj napeto.

Nepravilna drža povzroča trajne okvare
Znanstveniki pa so ob tem še opozorili na številne trajne posledice, ki jih povzroča nepravilna drža. Poškodbe se sprva kažejo kot pogoste bolečine hrbta, nato obolenja postanejo kronična in nazadnje vodijo k trajnim deformacijam. Za tovrstnimi poškodbami pa trpi kar tretjina vseh ljudi, ki svoje delo vsakodnevno opravljajo v sedečem položaju. Vendar pa je sedenje v tako nenavadnem položaju za večino kar neprijetno in zato tudi neučinkovito, zato strokovnjaki svetujejo, da poskusimo naslon stola za začetek nagniti denimo za 120 stopinj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.