Magazin > Lepota & telo
36412 ogledov

Srčni napad: En mesec prej boste začutili te simptome

srčni napad Shutterstock
S temi simptomi nas telo en mesec pred infarktom svari pred grozečo nevarnostjo.

Simptomi, ki nakazujejo na srčno kap, se mnogokrat pojavijo že en mesec prej. Če opazite katerega od naštetih znakov, ne zganjajte panike, priporočljivo pa je, da se o njih pogovorite z zdravnikom.

Osem najpogostejših simptomov, ki napovedujejo srčni napad

1. Bolečina v prsih
Te bolečine še zlasti moški ne bi smeli ignorirati, saj spadajo med najbolj pogoste simptome grozečega infarkta. Pri ženskah se ta simptom pojavi le v 30 odstotkih primerov. Bolečina v prsih se lahko razširi še na druge dele telesa, na primer v roke (ponavadi v levo), čeljust, ramena in v zgornji del trebuha.

2. Prekomerno znojenje
Pretirano znojenje se pred srčnim napadom pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Ženske ponavadi mislijo, da so vročinski valovi povezani z menopavzo, zato ta simptom ignorirajo. Pretirano znojenje, ki napoveduje infarkt, je pogostejše ponoči.

3. Nepravilno bitje srca
Aritmija se sicer lahko pojavi tudi zaradi napada tesnobe. Tudi ta simptom je pogostejši pri ženskah kot pri moških. Nepravilno ali prehitro bitje srca se pojavi nenadoma, traja pa lahko tudi do dve minuti. Po takšnem napadu se lahko pojavi huda vrtoglavica in utrujenost. Takoj pokličite zdravnika.

4. Izpadanje las
Še zlasti je treba biti pozoren na izpadanje las na vrhu glave, piše Brightside. Plešavost pri moških se sicer povezuje tudi s povišano ravnjo stresnega hormona v telesu.

5. Zadihanost
Nezmožnost globokega vdiha je razlog za preplah. Ta simptom je enako pogost pri obeh spolih, pojavi pa se že šest mesecev pred infarktom.

6. Nespečnost
Če gre za simptom prežeče srčne kapi, jo ponavadi spremlja občutek tesnobe.

7. Bolečine v trebuhu
Napihnjenost, krči, bolečina, če je želodec prazen, so lahko simptomi srčnega infarkta, pojavijo pa se že nekaj mesecev pred napadom. Tudi ta simptom občutijo tako moški kot tudi ženske.

8. Močna utrujenost
Ta se ponavadi pojavi nekaj dni pred infarktom. Simptom je pogostejši pri ženskah in ni povezan z večjo telesno ali mentalno aktivnostjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.