Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Srečo proučuje približno 3.000 znanstvenikov

Leo Bormans Anže Petkovšek
"Moj zadnji stavek pred smrtjo se ne bo začel z 'Želim si, da bi ...'," pravi avtor knjige Sreča - velika knjiga o sreči, v kateri je zbral razmišljanja sto strokovnjakov za pozitivno psihologijo iz 50 držav.

Med obiskom v Sloveniji ste obiskali tudi Vida Pečjaka. Ste se od njega česa naučili?
Prosil sem ga, naj mi pove zgodbo o Marsovcih (Drejček in trije Marsovčki, op. a. ), ki je na nek način zgodba o miru, upanju, optimizmu in sreči. Prvo pravilo Marsa je bilo v 50. letih po njegovem to, da bi ljudje morali biti srečni. Pravkar sem se vrnil iz Butana v Himalaji, ki ima v svoji ustavi kot prvo pravilo zapisano, da morajo biti ljudje srečni. Če jih ne osrečuje to, kar počnejo, tega ne počnejo. Edino, kar šteje, je sreča.

Pa to lahko deluje?
Lahko. Združeni narodi so aprila letos prvič objavili mednarodno poročilo o sreči in ena tretjina tega poročila je bila o Butanu, ker tam merijo srečo. Vendar pa sreča ni zgodba o balonih, sončnih zahodih in sončnicah, ampak zgodba o znanosti. Srečo po svetu proučuje približno 3000 znanstvenikov.

Se sreče da naučiti?
Da, znanost je o tem zelo jasna.

Ni to bolj stvar značaja?
Ne. Od 30 do 50 odstotkov našega optimizma in sreče je pogojeno z geni, 10 odstotkov so okoliščine, v katerih živite, 40 odstotkov pa je prepuščeno naši naravnanosti, načinu, na katerega  gledamo na stvari. Morda mislite, da srečni ljudje v življenju izkušajo srečnejše stvari, a imamo bolj ali manj vsi enake izkušnje, vendar pa srečni, optimistični ljudje pozitivnim stvarem dajo dvojno težo, medtem ko pesimisti dajo dvojno težo negativnim. Odkrili so, da je med optimizmom in srečo  zelo velika povezava in so optimisti veliko srečnejši od pesimistov.

Torej ne gre za isto stvar?
Ne, je pa med njima povezava. V ZDA so naredili zelo zanimivo raziskavo med nunami, ki živijo zelo podobno življenje. Ko so bile mlade, so morale zapisati, zakaj so vstopile v samostan, in so tiste, ki so napisale zelo pozitiven, optimističen  tekst, živele 20 do 30 let dlje od nun, ki so zapisale, da so v samostan prišle iz pesimističnih razlogov. Optimisti torej živijo dlje. Enako velja celo za še nerojene otroke. Če se mati skozi celotno nosečnost pritožuje in vznemirja, bo imela več težav pri vzgoji otroka.

Ali recimo Kitajci na srečo gledajo drugače kot Evropejci?
Kitajski profesor pozitivne psihologije mi je povedal, da ko vpraša svoje paciente, ali so srečni, sploh ne znajo odgovoriti, ker nikoli ne razmišljajo o lastni sreči, ko jih vpraša, ali je srečna njihova družina ali prijatelji, pa lahko govorijo eno uro. Ko enako stori v Ameriki in vpraša Američana, ali je srečen, lahko o tem govori eno uro, ko ga vpraša za prijatelje in družino, pa sploh ne ve, kje živijo. Oboji se iz tega lahko nekaj naučijo. Kitajci to, da je sreča odvisna tudi od posameznika, Američani pa, da sreča ni samo stvar posameznika, ampak tudi drugih.

Kateri narod je najsrečnejši na svetu?
Danci. In to močno pred drugimi. Marsikdo bi mislil, da nas osrečujejo stvari, kot so sonce, palme, vendar so pomembnejši soliden dohodek, zaupanje in enakost.

Kako potem biti srečen?
Skrivnost sreče je v drugih ljudeh. Predstavljajte si srečen trenutek v vašem življenju, zdaj pa vam bo rekel štiri značilnosti, ki so morda na tej podobi: prvič, ni veliko stalo, drugič, gre za presenečenje, tretjič, niste sami, če ste, pa mislite na nekoga drugega, in četrtič, dobivate pozitiven odziv, pa naj gre za stik ali besedo. Če bom enako izvedel kjerkoli na svetu, bo več kot 90 odstotkov ljudi  v svoji sliki  prepoznalo tri ali štiri elemente. Če vse to vemo, zakaj počnemo ravno nasprotno?

Najsrečnejši človek naj bi bil po raziskavah francoski akademik Matthieu Ricard, ki ima za sabo več deset tisoč ur meditacije. Res obstaja najsrečnejši človek na svetu?
Če nekdo reče, da je našel skrivnost sreče, mu ne verjemite. Zbežite stran, ker je šarlatan in laže. Ni  skrivnosti o sreči. Obstaja veliko načinov, da najdeš svojo srečo, in če nekaj deluje za eno osebo, ne deluje nujno tudi za drugo. Meditacija verjetno deluje zanj, zame pa ne. Nekatere stvari so univerzalne pri večini ljudi, a tudi te ne zagotavljajo sreče. Večina raziskav kaže, da so to optimizem, hvaležnost, odpuščanje, pomoč, uvidevnosti. Osebno sem poskusil z meditacijo, a postanem nervozen. Tudi potovanje je za večino ljudi stresno in zelo trpijo, a se prepričujejo, da so srečni, ker plačajo za potovanje …

Lahko definicijo o sreči postavite v en stavek?
Ne, ne obstaja ena definicija, ampak jih je več. Sam imam definicijo, ki deluje zame.

Ki je?
Počutiti se dobro, ko delaš dobro. Biti prijazen do ljudi. Zadnjič sem bral raziskavo ljudi, ki pomagajo drugim v njihovih zadnjih dneh življenja. Pred smrtjo so jih spraševali, kaj bi naredili drugače, in prvih pet najpogostejših odgovorov je bilo, da so si želeli, da bi živeli svoje življenje, ne pa življenje nekoga drugega, da bi bolj izražali svoja čustva, da ne bi tako veliko delali, da bi več časa preživeli s prijatelji in da bi si dovolili biti srečni.

Kaj deluje za vas? Ste srečni?
Če izdeluješ čokolado, to še ne pomeni, da jo ješ vsak dan. Kar sem se naučil skozi to raziskavo, je to, da se bolj zavedam lastne sreče. Včasih sem imel obdobja, ko sem se primerjal z drugimi in se spraševal, ali je to moje življenje, zdaj pa tega ne počnem več, ampak si sam postavljam cilje in sem zadovoljen z njimi. Moj zadnji stavek pred smrtjo se ne bo začel z Želim si, da bi ...

Komentarjev 1
  • Ferdo Stenovec 10:54 30.november 2012.

    zapravljanje javnega denarja, sej ni cudno da je vse v recesiji ce se takele traparije placujejo