Magazin > Lepota & telo
71 ogledov

Starejši očka nevarnejši od starejše mame

sin očka Shutterstock
Moški, ki postanejo očetje po 40. letu, za otroka predstavljajo večje tveganje kot starejše mame, je odkrila najnovejša raziskava.

Sperma starejšega moškega ima več napak DNK, ki so lahko krive za spontani splav, razvoj downovega sindroma, avtizem in duševne bolezni, kot jih ima jajčece starejše mame, poroča britanski The Sun. To so ugotovili s pomočjo raziskave, ki so jo izvedli na britanskem združenju za plodnost. Gre za prvo raziskavo, ki je pokazala, da lahko tudi leta očeta vplivajo na otrokovo zdravje. "To je veliko presenečenje, da lahko moška leta bolj vplivajo na zdravje otroka, kot leta mame. Ta raziskava nas opominja na to, da nas je mati narava oblikovala tako, da imamo otroke v mlajših letih," je rezultate raziskave komentiral strokovnjak Allan Pacey in dodal, da moški in ženske ne bi smeli odlašati s starševstvom.

Do rezultatov raziskave so prišli s pomočjo več sto testov sperme, ki so jo prispevali očetje med 20. in 40. letom. Strokovnjak za genetiko Augustine Kong, ki je vodil raziskavo, je poudaril, da je starost moškega zelo pomembna, ko ta postane očka.

Tudi profesor Darren Griffin iz univerze Kent v Veliki Britaniji, je potrdil izsledke študije in dodal, da starost zelo poškoduje DNK. Spomnil je tudi na pretekle raziskave, ki so pokazale, da plodnost naglo pada po 35. letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.