Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Starostniki med tabletomani

Nad dva tisoč starejših prejema po 15 zdravil. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Starejši predstavljajo približno 15 odstotkov populacije, prejmejo pa do 35 odstotkov vseh predpisanih zdravil.

Zdravila. Starejši pogosto prejmejo več zdravil, kot bi jih dejansko potrebovali, opozarja Mišo Šabovič s Kliničnega oddelka za žilne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč kažejo, da se je v zadnjih petih letih število starostnikov, ki jemljejo enega ali do štiri različna zdravila, sicer zmanjšalo, a vse več je takih, ki dobivajo več kot šest vrst zdravil hkrati. Če je še lani 15 zdravil in več jemalo 954 ljudi, starejših od 65 let, je letošnje število že preseglo dva tisoč.

Neusklajeni zdravniki
Vzroki za povečevanje količine predpisanih zdravil po mnenju strokovnjakov tičijo v neusklajenosti zdravnikov specialistov ter premajhnima odločnosti in znanju splošnih zdravnikov, da bi število zdravil zmanjšali. Zdravniki bi zato morali vsakih šest mesecev na novo proučiti, ali sta določeno zdravilo oziroma količina odmerka še potrebna ali ne, meni Jože Drinovec z medicinske fakultete v Mariboru.

Več negativnih učinkov
Kot pravi Šabovič, se pri jemanju več kot pet zdravil hkrati zvišuje možnost za njihove negativne medsebojne učinke. Po njegovih besedah lahko zdravniki z zdravili povzročene simptome (kot so padci, zmedenost, slabost, bruhanje in drugo) pogosto prezrejo in jih pripisujejo staranju. Za populacijo starejših od 65 let namreč raziskav, ki bi odgovorile na vprašanje, kolikšni so priporočljivi odmerki zdravil, ni. Denar, ki bi ga prihranili pri zdravilih, bi po Šabovičevem mnenju morali za večjo kakovost življenja starejših nameniti za njihovo nego, telesno dejavnost, socialne stike in prehrano.

Hrana in zdravila

"Kakšna grenivka občasno, razen če je posameznik zelo občutljiv, zelo verjetno ne bo povzročila nobenih težav. Če pa imajo pacienti grenivke zelo radi, pa je treba preveriti, katera zdravila z grenivko reagirajo in katera ne," opozarja Nada Rotovnik Kozjek z onkološkega inštituta. Nekatere snovi oziroma hrana (grenivke, česen, šentjanževka, glog, jogurt ...) namreč lahko spremenijo delovanje zdravil, tako da ta učinkujejo močneje ali pa sploh ne. "Če jemo nezmerno, si lahko nakopljemo težave z veliko vrstami hrane," pravi Rotovnik Kozjekova, ki ugotavlja tudi, da se starostniki prehranjujejo preveč enolično.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.