Magazin > Lepota & telo
253 ogledov

Ste alergični na ambrozijo?

zivljenje 14.02.13. prehlad, smrkanje, robec, nahod, alergija, foto: shutterstoc Shutterstock
Večja pogostost alergije na ambrozijo je v severovzhodni Sloveniji, koncentracija peloda pa je največja med 8. in 12. uro.

Pomembno je, da začnete protivnetna zdravila v obliki pršila za nos, ki jih predpiše zdravnik, uporabljati pred začetkom sezone.

Ambrozija, ena od najbolj alergenih rastlin, najhujše težave povzroča konec avgusta in septembra. "Alergijski rinitis vpliva na kakovost življenja, na delovno storilnost in šolsko uspešnost ter lahko moti spanje. Mogoči zapleti so vnetje srednjega ušesa pri otrocih, pri odraslih pa tudi vnetje sluznice obnosnih votlin," razlaga Mihaela Zidarn iz klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Hujše težave imajo po navadi tisti, ki so alergični tudi na druge pelode. Pri bolnikih, ki imajo astmo, lahko rinitis povzroči poslabšanje.

Pobeg na dopust

"Dopust je smiselno načrtovati tako, da se bolnik vsaj za nekaj časa izogne alergenu," svetuje Zidarnova. Informacije o dnevnih obremenitvah s pelodom ambrozije najdete na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Koncentracije pelodov so najnižje ponoči in v dežju, takrat je čas za zračenje stanovanja. "Alergiki naj na okenski okvir namestijo mreže proti cvetnemu prahu," svetujejo na IVZ. Predlagajo, da perila ne sušite na prostem, takoj ko pridete domov, pa da se preoblečete ter umijete obraz in lase.

Imunoterapija

Nove revolucionarne metode zdravljenja alergije na ambrozijo ni. Kadar zdravila, kot so antihistaminiki in lokalni kortikosteroidi ne koristijo dovolj, je še vedno aktualna imunoterapija z alergenom. "To je sicer stara metoda zdravljenja, vendar se sami pripravki ves čas izboljšujejo, s tem pa se izboljšuje učinkovitost zdravljenja," pravi Mihaela Zidarn iz bolnišnice Golnik. Na tem področju poteka tudi veliko raziskovalnega dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.