Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Ste alergični na cvetni prah in plesen?

Lepe na pogled, nevarne za vašo razdraženo sluznico. Žurnal24 main
Med alergiki lahko tisti, ki so občutljivi "le" na cvetni prah, veljajo za srečneže. Takšna vrsta alergije je namreč sezonska in zato po nekaj mesecih mine.

Za mnoge ljudi so alergije zelo naporna sestavina življenja. To velja zlasti za hude alergične reakcije ali pa za reakcije na alergene, ki jih je težko odstraniti. Alergije so lahko tudi sezonske, vezane na posebno vrsto cvetnega prahu ali hrane, ki je na voljo v določenih letnih časih. Povsem običajno je, da se alergija pojavlja na več stvari. Možna pa je tudi zelo močna reakcija na eno samo stvar, recimo na mačji prhljaj. Nekaterih alergenov ni težko odkriti – če greste na obisk k prijateljem, ki imajo mačko, in začnete močno kihati, so vsi dvomi odveč. Podobno je s sezonskimi alergijami na cvetni prah. V nasprotnem primeru vam v zdravstvenem domu opravijo hiter in neboleč test za diagnosticiranje alergenov.

Kakorkoli že, zelo pomembno je pravilno spopadanje z alergijami. Ko boste ugotovili, na kaj ste alergični, se morate lotiti nadzora nad problematičnimi snovmi. Najpogosteje boste alergijo opazili zaradi srbečice, kašljanja, kihanja in razdraženosti nosne ter očesne sluznice. Poleg jemanja zdravil, ki zmanjšujejo simptome alergije, lahko marsikaj izboljšate tudi s spremenjenimi bivalnimi navadami.

 

Preberite še:

Ste alergični na hišnega ljubljenčka?

Mobilniki nevarni za zarodek

Uničite stres!

Cvetni prah
Nekateri ljudje se poskušajo zavarovati tako, da okrog svoje hiše sadijo le nealergene drevesne vrste. Takšna preventiva pa je precej neučinkovita, saj lahko alergeni potujejo zelo daleč. Vse, kar lahko storite, da se zaščitite pred cvetnim prahom, je, da imate v nevarnem obdobju zaprta okna hiše, stanovanja ali avtomobila. Za zračenje pa raje uporabljajte klimo.

Plesen
Plesni so v resnici večja težava odprtih kot zaprtih prostorov. Alergije na plesen so najpogostejše od julija do poznega poletja, za njih pa velja enako pravilo kot za cvetni prah – trdno zaprta okna stanovanja, hiše in avtomobila. Če se plesen recimo nabere v kopalnici, zaradi tega človek običajno še ne dobi alergije. To se zgodi le, če se plesen razprši v zrak in začne dražiti sluznico. V gospodinjstvu se plesni znebite tako, da vodi, s katero čistite, dodate pet odstotkov varikine in malo čistila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.