Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Ste dve številki vitkejši

Kako se vidite v ogledalu? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskave kažejo, da se ženske v povprečju vidijo dve konfekcijski številki debelejše, kot so v resnici.

Na ulici se torej večina žensk primerja s precej bolj okroglimi ženskami in sebe prepogosto dojema kot debele, tudi kadar to sploh niso. Raziskavo so opravili na University College of London, kjer so s preprostim testom preizkusili, kako natančno znajo ženske določiti velikost in širino. Prostovoljke so prosili, da levo roko skrijejo pod mizo in nato s pomočjo primerjav s predmeti na mizi ocenijo, koliko imajo dolge prste, kako široka je dlan, koliko meri zapestje ... S pomočjo desetih tako pridobljenih podatkov so nato na list papirja narisali obris roke in dlani. Presenečeno so odkrili, da je bil obris od prave dlani v povprečju večji kar za 69 odstotkov.

Možgani in motnje samopodobe
Takšna odkritja so pomembna predvsem za boljše razumevanje delovanja in vloge možganov pri motnjah samopodobe, med katere spadajo tudi nekatere motnje hranjenja, na primer anoreksija. Znanstveniki so s tem dobili potrditev, da se večina žensk že v osnovi vidi popačeno, ženskam pa je najbrž prineslo tudi nekaj olajšanja, da v bikinkah res niso videti tako slabo, kot se jim zdi. Naslednjič, ko se postavite pred ogledalo, se torej spomnite te raziskave in odkorakajte skozi vrata dobre volje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.