Magazin > Lepota & telo
69 ogledov

Ste magnet za komarje?

Komarje privlači vaš vonj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če vam nadležno brenčanje in srbečica krajšata noči, ni dvoma, da ste magnet za komarje. Pa veste, kaj jih na vas tako privlači?

Nekateri so neprijetnim pikom komarjev izpostavljeni bolj, drugi manj. A razlika med njimi ni le v sladkosti krvi, kot so radi trdili naši stari starši. Komarji svojo žrtev izberejo po videzu, privlači pa jih predvsem vonj.

"Komarji so vizualna bitja. Svojo žrtev lahko izberejo že z razdalje 50 metrov, privlačijo pa jih predvsem temnejša oblačila – črna, temnomodra in rdeča," razlaga Jonathan Day, profesor z Univerze na Floridi. Po vizualnem izboru sledi selekcija s pomočjo vonja. Najbolj jih privlači ogljikov dioksid, ki ga izdihavamo, omamita pa jih tudi pot in spolni hormon estradiol. Tiste vrste komarjev, ki pikajo le po nogah in gležnjih, privlači vonj bakterij na stopalih.

Nosečnice bolj izpostavljene

Komarjem so bolj ljube nosečnice, saj izločajo večje količine ogljikovega dioksida, privlači pa jih tudi višja telesna temperatura, ki je prav tako značilna zanje. Več dioksida izločajo tudi večji in težji ljudje. Če ste na prostem nenehno v gibanju ali športno aktivni, imate več možnosti, da bodo komarji izbrali prav vas.

Piki in reakcije

Samic komarja do pikov ne žene lakota. Pikajo zaradi potrebe po proteinih, ki jih dobijo iz krvi, ti pa so pomembni za razvoj jajčec. Alergijska reakcija, ki ob piku nastane, ni odvisna od količine popite krvi, ampak je reakcija imunskega sistema na komarjevo slino.

V prihodnjih dneh ne spreglejte nasvetov, kako se ubraniti komarjev in kako omiliti srbečico.

Komentarjev 1
  • Aleš Pemič 23:51 22.junij 2012.

    Učinkovito in NARAVNO proti komarjem, klopom in ostalim mrčesom. Trenutno izdelek št. 1 v Avstriji in Nemčiji. Za vso družino.http://buddyguard.sihttp://buddyguard.net