Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Ste tik pred diabetesom?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ne čakajte, da se pojavijo prvi znaki sladkorne bolezni; če ste v rizični skupini, raje ukrepajte takoj.

Pred nekaj dnevi smo tudi v Sloveniji z različnimi dogodki zaznamovali svetovni dan sladkorne bolezni. Ta spada med najpogostejše razloge, zaradi katerih Slovenci obiščejo zdravnika, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Ob tem je pomembno izpostaviti, da ima kar 95 odstotkov bolnikov sladkorno bolezen tipa 2, ki jo je mogoče s pravilnim življenjskim slogom v večini primerov preprečiti.

Debeli okrog pasu

Sladkorna bolezen tipa 2 se ne pojavi kar nenadoma, saj na to, da morda trka na vrata, kaže kar nekaj opozorilnih znakov, ki jih ni dobro ignorirati. Na ministrstvu za zdravje v sklopu Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni opozarjajo predvsem na kopičenje maščevja v predelu pasu, previsok krvni sladkor in maščobe v krvi ter visok krvni tlak. Če imate vsaj enega od naštetih znakov, torej spadate v rizično skupino, pri katerih so možnosti za pojav sladkorne bolezni velike, vendar na srečo ni še prepozno. Z izgubo teže in spremembo življenjskega sloga lahko namreč ostanete zdravi še zelo dolgo, vendar ukrepajte takoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.