Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Ste za novi nos?

Preden se odločite za postopek, še enkrat razmislite, ali imate za to dovolj teh Žurnal24 main
Če ste močno nezadovoljni z videzom svojega nosu, ki bi mu radi spremenili obliko, tako da bo skladna z brado in čelom, potem morda začnite razmišljati o korekciji nosu.
Cilj posega
S posegom se lahko nos zmanjša, izravna, odstrani se nosna grba, spremeni neprimeren kot med nosom in zgornjo ustnico.

Priprava na poseg
Kirurgu na pogovoru navedite morebitne težave z dihanjem, poškodbe, ki ste jih utrpeli na nosu, alergije (če se odražajo s kihanjem, izcedkom iz nosu). V primeru, da ste že imeli kakršnokoli operacijo nosu, kirurgu pokažite medicinsko dokumentacijo, saj mu bo v pomoč pri načrtovanju želenega posega.

Potek operacije
Rez se praviloma naredi na notranji strani nosnic, skozi katerega se opravlja poseg. Kost in hrustanec se, odvisno od posega, delno odstrani in preoblikuje. Lahko se preoblikuje, zmanjša ali zoži del hrustanca nosnega vrška. Premajhen kot med nosom in zgornjo ustnico se korigira z znižanjem nosnega pretina ali z vstavitvijo hrustančnega transplantanta. Pri bolnikih, ki imajo težave z dihanjem, se korigira tudi nosni pretin.

Okrevanje
Po operaciji se v nosnici namesti gobici, prepojeni z antbiotičnim mazilom, ki se ju odstrani nekaj dni po operaciji. Prav tako se za nekaj dni na nos namesti opornica. Podplutbe okoli oči popolnoma izginejo v nekaj tednih, medtem ko oteklina nosu izgineva počasi. Pravi rezultati so vidni šele v roku nekaj mesecev do enega leta.

Možne komplikacije
Komplikacije, ki lahko nastanejo pri korekciji nosu, so poleg bolečine in podplutb lahko tudi asimetrija, krvavitve, rdečina, okužbe, povišana telesna temperatura, lahko pride do izgube vonja, ki pa je redkokdaj trajna. Pri rekonstrukciji večjih nosov je možna tudi dodatna operacija, pri kateri izvedejo samo določene manjše popravke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.