Magazin > Lepota & telo
2804 ogledov

Ste zaspani? Kriv je nizek pritisk!

Ko postanete zaspani, posezite po skodelici kave. Žurnal24 main
Kadar zehate in razmišljate o postelji, ste utrujeni in brezvoljni, ne dopustite, da bi vas označili za lene! Razložite jim, da imate nizek krvni tlak!

Čeprav je nizek krvni tlak ali hipotonija v primerjavi z visokim krvnim tlakom manj resno obolenje in pripomore celo k daljšemu življenju, lahko povzroči marsikatero neprijetnost.

Kdaj je krvni tlak prenizek?

Meja med normalnim in nizkim krvnim tlakom ni točno določena, temveč se razlikuje od človeka do človeka. Nizek krvni tlak nastane kot posledica porušenega ravnotežja med močjo srca in premerom žil. O njem govorimo, ko se sistolični krvni tlak (izmerjen, ko se srce skrči in požene kri po žilah) nahaja pod 100, distonični krvni tlak (izmerjen, ko srčna mišica popusti in sprejme svežo kri) pa pod 70.

Morda je kriva žleza ščitnica
Vzroki za nizek krvni tlak so številni, najpogostejši so podedovani in jih ni mogoče preprečiti s preventivnimi ukrepi. Poleg teh nizek krvni tlak povzročajo tudi različna bolezenska stanja, kot na primer bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, oslabela srčna mišica, slabo delovanje žleze ščitnice in nadledvične žleze ter neustrezna prehrana, predvsem pomanjkanje vitaminov C in B6, premalo zaužitega mesa, soli in tekočine.

Povzroča zehanje
Nizek krvni tlak povzroča zaspanost, utrujenost in brezvoljnost, pri nekaterih celo vrtoglavico, slabost, zaradi nezadostne oskrbe možganov s kisikom in hranili pa tudi kratkotrajno nezavest. Ljudje z nizkim krvnim tlakom imajo zaradi slabe prekrvavitve pogosto hladne roke in noge, soočajo se s pomanjkanjem apetita in motnjami vida.

Kako si lahko pomagate?

• Poskrbite za dovolj spanja, vstajajte pravočasno in počasi.
• Zaužijte veliko banan, borovnic, pomaranč, ječmena in ovsa. Pojejte več manjših
  obrokov na dan, s svojega jedilnika ne izločite mesa in soli.
• Popijte do štiri skodelice kave na dan.
• Bodite dejavni in se najmanj pol ure na dan ukvarjajte s športom.
• Večkrat si privoščite izmenično toplo – hladno prho.
• Zelo učinkovit v boju proti nizkemu krvnemu tlaku je rožmarin, ki ga lahko uporabite
  za čaj ali pa kot dodatek h kopeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.