Magazin > Lepota & telo
289 ogledov

Ste zdravi? Pokažite jezik!

Če je rožnat, vlažen in gladek, ste zdravi. Žurnal24 main
Barva, obloge in struktura jezika prinašajo dragocene namige o zdravstvenem stanju imunskega sistema, prebavil in krvi.

Iztegnjen jezik je dober uvod v zdravniški pregled, trdi otolaringolog Jordan S. Josepson. Svetuje, da otorinolaringologa (specialista za uho, grlo in nos) obiščete takoj, ko opazite spremembe na svojem jeziku. Zdrav jezik bi sicer moral biti rahlo rožnate barve, vlažen in gladek. Če je drugače, nekaj pozornosti ne bo odveč.

Bela obloga na jeziku
Grozi vam gripa ali vnetje grla. Vzrok pa so lahko tudi dalj časa trajajoče težave z želodcem in črevesjem. Razbremenite prebavo, tako da počasneje jeste. Če je le možno, se odpovejte težki hrani, pogosteje pa si privoščite sadje in zelenjavo.

Belkasto rumena obloga po sredini jezika
Kaže na vnetje želodčne sluznice (gastritis). Če vas po jedi pogosto mučijo bolečine v želodcu, morate nujno kmalu k zdravniku.

Suh jezik
Pogosto se pojavi pri vročini ali pomanjkanju tekočine v telesu (na primer po ekstremnih telesnih naporih ali driski). Navadno pomaga že, da popijete veliko tekočine.

Suh jezik z rdečo progo v zadnji tretjini
Kaže na vnetje črevesja. Če je obloka jezika podobna zemljevidu, so z veliko gotovostjo obolela jetra.

Enakomerno gladek, rahlo sivkasto bleščeč jezik

Obstaja velika verjetnost, da ste slabokrvni. Možna vzroka sta pomanjkanje železa (na primer zaradi nosečnosti) ali pa kronična izguba krvi (na primer pri menstruaciji). Jejte več železa (v mesu) in vitamina C.

Rjav in rahlo otekel jezik
Kaže na težave z ledvicami. Ta slika jezika pa je lahko tudi opozorilni znak za povišan krvni sladkor, visok pritisk in poapnenje žil. Naj vam zdravnik izmeri krvni pritisk in redno kontrolira vaše krvne vrednosti.

Poraščenost jezika
Kaže na ekstremno pomanjkanje vitaminov ali pa na poškodbo črevesne flore zaradi antibiotikov. Za začetek povečajte vnos vitaminov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.