Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Štiri slabe navade v službi

malica Shutterstock
Tudi vi skoraj ves dan presedite pred računalnikom? Potem je velika verjetnost, da nezavedno delate vsaj eno od na videz nedolžnih napak, ki škodijo vašemu zdravju. Preverite.

Ups, ste spet prekrižali noge?

Če je vaš odgovor pritrdilen, noge sprostite in se zravnajte. Prekrižane noge povečujejo pritisk v nogah, lahko pa so tudi vzrok za bolečine v križu. Zato se vsaj, kadar se spomnite, usedite vzravnano, med delom pa tudi večkrat vstanite, se pretegnite in sprehodite. Do boljše drže med sedenjem pred računalnikom vam bo pomagala tudi žoga za sedenje, s pomočjo katere boste okrepili tudi hrbtne in trebušne mišice. Poskusite.

Kako naglas poslušate glasbo?

Res je, da glasba lahko polepša delovni dan in spodbuja ustvarjalnost, a če jo poslušate s slušalkami in preveč naglas, je lahko prav ta krivec za glavobol in pešanje sluha. Jo naglas poslušate prav zdaj? Jakost zmanjšajte za vsaj dve enoti.

Jeste brez razmišljanja?

Če spadate med skupino ljudi, ki si ne vzamejo časa za malico ali kosilo in se prehranjujejo kar med delom in pred računalnikom, potem na hrano medtem verjetno ne mislite. Takšno prehranjevanje je pogosto nezdravo, količina zaužitega prevelika, tempo prehranjevanja prehiter, kopičenje odvečnih kilogramov pa tudi nič nenavadnega. Prav je, da si vzamete čas za malico in se poslovite od prehranjevanja pred računalnikom. Opoldansko utrujenost boste premagali, če boste malicali zdravo, hvaležna pa vam bo tudi prebava. Namige za zdravo malico lahko poiščete tukaj.

Dan brez odmora?

Med delom čas beži hitro, včasih celo tako, da si čez cel delovni dan ne vzamete časa niti za kratek odmor. A tudi takrat, ko imate dela preveč, si odpočijte za vsaj nekaj minut. Pojejte malico, spijte kozarec vode, se pretegnite in sprehodite. Idealno bi bilo, če bi si tekom delovnega dne privoščili več krajših odmorov, a če je to nemogoče, poskrbite, da imate na mizi vedno kozarec s svežo vodo ali čajem, v predalu pa zdrav prigrizek – suho ali sveže sadje, oreščke, žitne ploščice. Že krajši počitek v službi vas lahko reši pred pojavom izgorelosti in pred povečanim stresom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.