Magazin > Lepota & telo
384 ogledov

Štiri težko prepoznavne bolezni

Za nekatere bolezni so potrebne posebne preiskave. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zaradi splošnih simptomov, ki bi jih lahko pripisali mnogim boleznim, zdravniki težko prepoznajo nekatere. Najrazličnejši simptomi mnogokrat spominjajo na virozo.

1. Lupus
Lupus je avtoimunska bolezen, ki prizadene vezivno tkivo. Prizadene različne organe, zato se bolezen kaže z najrazličnejšimi simptomi: bolečine v mišicah in sklepih, huda utrujenost in oslabelost, izpuščaji, ki se pojavijo na soncu, ponavljajoče se težave, ki spominjajo na gripo, lahko tudi nočno znojenje, Raynaudov fenomen, ki se kaže z zagoni nenadnega poslabšanja prekrvitve zaradi skrčenja malih arterij, ki prehranjujejo prste, anemija, glavoboli, migrene, težave z ledvicami, izguba las, depresija.

Kdo je ogrožen
Prizadene predvsem ženske v rodnih letih, vendar so lahko včasih prizadeti tudi moški in otroci.

2. Hepatitis C
Hepatitis C je bolezen jeter, ki jo povzroči virus hepatitisa C (HCV). Simptomi so izraženi v blažji obliki: utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen seč, zlatenica. Pri večini okuženih bolnikov bolezen ne izzveni, ampak preide v kronično obliko. Kronični hepatitis se razvije 1. do 4. leta po okužbi.

Kdo je ogrožen
Virus hepatitisa C je v krvi, slini, spermi, urinu, solzah in trebušni tekočini. V manjši meri se okužba prenaša s tesnim stikom med družinskimi člani, morda tudi s spolnimi odnosi in z matere na otroka. Danes je prenos s krvjo in krvnimi derivati (transfuzija), ki je bil včasih pogost, redek. Med uživalci drog se hepatitis C širi z okuženimi oziroma neočiščenimi iglami. Na enak način se okužba prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože.

3. Hipotiroza
Najpogostejša motnja v delovanju ščitnice. Simptomi in bolezenski znaki hipotiroze so odvisni od stopnje pomanjkanja ščitničnih hormonov, trajanja hipotiroze, pa tudi od subjektivnega zaznavanja težav. Blago ali začetno bolezen odkrijejo naključno, saj običajno ne povzroča težav. Že blaga hipotiroza pa lahko povzroči zvišano vrednost holesterola v krvi. Simptomi se izražajo z utrujenostjo, slabšo zmogljivostjo in zaspanostjo, pogoste so vrtoglavice,motnje koncentracije, glavoboli in depresija.

Kdo je ogrožen
Ženske srednjih let ali v poporodnem obdobju, starejši, sorodniki bolnikov z boleznimi ščitnice, bolniki z različnimi avtoimunskimi boleznimi ali posamezniki z Downovim ali Turnerjevim sindromom. Pojavi se lahko tudi pri bolnikih, ki jemljejo določena zdravila (na primer amiodaron ali litij), ali pri posameznikih, ki se prehranjujejo presno.

4. Klamidija

Okužba s klamidijo je najpogostejša bakterijska spolno prenosljiva bolezen. Povzroča jo bakterija Chlamydia trachomatis. Simptomi pri ženskah zajemajo nenormalen izcedek iz nožnice, ki ga lahko spremlja tudi neprijeten vonj, krvavitve med dvema mesečnima cikloma, boleče menstruacije, bolečine v trebuhu in povišana telesna temperatura, bolečine pri spolnem odnosu, srbenje ali pekoč občutek v vagini ali okoli nje, bolečine ob uriniranju. Pri moških pa majhne količine bistrega ali motnega, sluzavega izcedka iz sečnice, oteženo in neenakomerno izločanje urina, srbenje in pekoč občutek pri uriniranju, bolečine in otekanje obmodka.

Kdo je ogrožen
Okužbe so pogostejše pri ženskah kot pri moških. Zajemajo predvsem mlajšo starostno skupino med 16. in 24. letom. Približno 70 odstotkov žensk in vsaj 25 odstotkov moških pri okužbi s klamidijo nima nikakršnih težav, zato velik del okužb ostaja neprepoznan in nezdravljen. Do prenosa klamidije običajno pride pri vaginalnih ali analnih spolnih odnosih, redko pa pri oralnih spolnih odnosih. Okužba se lahko prenese tudi z matere na novorojenčka ob porodu. V takšnih primerih se običajno okužijo oči, možna je tudi pljučnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.