Magazin > Lepota & telo
1010 ogledov

Štiri vprašanja o menstruaciji

ginekolog Žurnal24 main
Čeprav je menstruacija vaša redna spremljevalka, o njej morda ne veste vsega. Zakaj izostane, kaj narediti, ko so krvavitve zelo močne, in kaj, ko se krvavitev pojavi izven ciklusa?
Zakaj mesečno perilo izostane, čeprav nisem noseča?
Večini deklet in žensk mesečno perilo izostane vsaj enkrat na leto, kar pa ni znak nosečnosti, ampak tega, da se ta mesec v vašem telesu ni sprožil proces ovulacije. Zakaj? Menstruacija najpogosteje izostane zaradi stresa, ki lahko povzroči hormonske spremembe in s tem spremembe pri ovulaciji. Izostanek menstruacije je pogostejši pri ženskah s policističnimi jajčniki in pri tistih, ki trpijo zaradi motenj delovanja ščitnice. Izostanek ene ali dveh menstruacij še ni znak za preplah, ginekologa pa obiščite, če vam izostane za dlje časa. Želite zanositi? Zdravnik vam lahko predpiše zdravila, ki stimulirajo delovanje jajčnikov.

Pred mesečnim perilom vedno dobim diarejo. Zakaj?
Diareja pred menstruacijo ni nič nenavadnega, pojavi pa se zaradi tkivnega hormona prostagladina, ki se pred in med menstruacijo sprošča iz telesa. Isti tkivni hormon vpliva tudi na pojav in intenzivnost menstrualnih krčev.

Kaj pomenijo vmesne krvavitve med ciklusom?
Če se med mesečnim ciklusom pojavljajo vmesne krvavitve, jih redno spremljajte. Pozorni bodite na to, kdaj se pojavijo, kako pogosto, koliko časa trajajo in kako močne so. Zelo šibke krvavitve, ki trajajo en dan in se pojavijo zelo redko, niso znak za preplah. Pomoč ginekologa pa poiščite, če se vmesne krvavitve pojavljajo pogosto, če trajajo več kot en dan in če jih spremljajo menstrualni krči. Takšne krvavitve se lahko pojavijo zaradi cist na jajčnikih – ciste lahko izginejo same, v nekaterih primerih pa jih je treba odstraniti operativno.

Včasih je krvavitev tako močna, da moram tampone ali vložke menjati na vsake pol ure. Je to normalno?
Lahko se zgodi, da je krvavitev enkrat ali dvakrat na leto zelo močna. Če pa vas zelo močne krvavitve spremljajo več mesecev, so lahko znak endometrioze. Endometrioza je splošno ime za pojav, ko endometrij raste izven maternice, to pa lahko vodi do resnejših zdravstvenih težav in neplodnosti. Močne krvavitve se lahko pojavijo tudi zaradi benignega tkiva, ki lahko zraste na stenah materičnega vratu. Če ste opisane simptome opazili pri sebi, obiščite ginekologa, ki vas bo poslal na preiskave z ultrazvokom in na krvne preiskave. Omenjene simptome lahko olajšajo kontracepcijske tabletke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.