Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Stišajte predvajalnik glasbe

Znake starostne naglušnosti bodo mladostniki zaradi slabih navad pri poslušanju Žurnal24 main
Če preglasno poslušate glasbo, tvegate zgodnjo naglušnost in šumenje v ušesih.

"Delavci, ki delajo v prevelikem ropotu, zlasti tisti brez ustrezne zaščite, in mladostniki, ki nekritično poslušajo glasno glasbo na prenosnih
predvajalnikih več ur na dan, tvegajo predčasno okvaro sluha in trajno šumenje v ušesih,
" opozarja otorinolaringologinja Branka Geczy iz ljubljanskega kliničnega centra.

Izogibajte se hrupa
Šumenje v ušesih lahko povzročajo različne bolezni in stanja. Med drugim se lahko pojavi zaradi okvare notranjega ušesa pri izpostavljenosti hrupu, ušesnega vnetja in bolezni kostne verige srednjega ušesa. Za učinkovito preventivo Geczyjeva svetuje "izogibanje hrupu, poslušanje glasbe zmerne jakosti in redno uporabo zaščitnih sredstev pri delu v ropotu". Nevarnost okvare notranjega ušesa pa lahko omejite tudi z rednim preverjanjem krvnega pritiska, sladkorja, holesterola in trigliceridov.  Če je sluh trajno okvarjen, pomaga slušni aparat, ki lahko prekrije šum, pravi Geczyjeva.

Odsvetuje tišino
Bolnikom priporoča tudi poslušanje glasbe za sproščanje z zvoki narave, ki pomagajo pri navajanju možganov na lasten šum. Ob tem izpostavlja, da "se bolnikom odsvetuje tišina, ker v tišini vso pozornost usmerjajo na šum, ki jih začne vse bolj motiti". V zadnjem času so, dodaja sogovornica, na trgu slušni aparati, vsebujoči tudi poseben program s sproščajočo glasbo, ki jo akustik lahko nastavi glede na frekvenco šuma, jakost in ritem – vse po izbiri bolnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.