Magazin > Lepota & telo
790 ogledov

Sto evrov za bele zobe

ženska Shutterstock
Peskanje zob ni pomembno le z estetskega vidika, temveč tudi za higieno in zdravje zob. Skupaj z odstranjevanjem zobnega kamna in poliranjem ga priporočajo enkrat na leto.

"Peskanje zob je higienični postopek, ko zobozdravnik z zelo drobnim prahom, ki ne poškoduje zobne sklenine, skupaj z vodo in pod močnim pritiskom očisti zabarvanje zob, ki je posledica kajenja, pitja kave in vina," pojasnjuje zobozdravnik Janez Vrbošek iz zobozdravstva VV dental.

Peskanje ni beljenje

"Pri beljenju zob spremenimo barvo zoba – zob posvetlimo s kemičnimi sredstvi. Z beljenjem lahko odstranimo tudi zabarvanje v zobu, denimo pri zobeh, potemnelih po koreninskem zdravljenju. Zobe belimo z oksidacijskimi sredstvi, najpogosteje so to geli s karbamid-peroksidom," pojasnjuje zobozdravnik Zoran Lavtar. Pri peskanju pa gre za mehansko odstranjevanje površinskih zabarvanj (zaradi kave, čokolade, tobaka), ko zobozdravnik očisti zobe močnim curkom vode in prašnih delcev (večinoma sode bikarbone).

Nujen strokovni pristop

Peskanje zob načeloma ni boleče, nujno pa je, da celoten postopek opravi zobozdravnik oziroma usposobljeno medicinsko osebje. Pritisk, ki ga uporabljajo pri peskanju, je namreč zelo velik. Postopek je zato, če se naprava dotakne dlesni, lahko tudi boleč.

Celoten tretma 100 evrov

"Peskanje zob le redko opravljamo posamezno, največkrat to poteka v sklopu širšega tretmaja čiščenja zobovja," razlaga Vrbošek. Po njegovih besedah ta zajema ultrazvočno čiščenje zobnega kamna, nato peskanje, temu pa sledi poliranje, kjer površino zob dodatno zgladijo. Postopek traja približno eno uro, cene za tovrstno čiščenje celotnega zobovja (obeh lokov) pa se gibljejo okrog sto evrov, kar je v celoti samoplačniško.

Rezultati vidni eno leto

Ob ustrezni ustni higieni in izogibanju dejavnikov zabarvanja zob so rezultati peskanja vidni do enega leta, zagotavljajo zobozdravniki. Vrbošek ob tem dodaja, da tovrsten higienični tretma zobovja ni dobrodošel le z estetskega vidika, temveč tudi za zdravje zob, zato bi ga priporočal vsakomur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.