Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Stranski učinki pod nadzorom?

Stranski učinki so lahko posledica uporabe več zdravil hkrati, zato jih ne kombi Žurnal24 main
Dovzetnost za stranske učinke zdravil lahko s pomočjo novega genskega testiranja odkrijete tudi vnaprej, še preden se pojavijo neprijetnosti, pravijo na Inštitutu za DNK analize.

Medicinska stroka ob tem ostaja skeptična, saj naj to testiranje ne bi bilo ustrezna osnova za odgovore na tako kompleksne uganke, kot je vprašanje učinka zdravil na telo.

Prenašanje in izraženost neželenih učinkov se lahko pri posameznem bolniku razlikujeta.
Martina Cvelbar, JAZMP
O genetiki vemo še premalo
Po navedbah Inštituta za DNK analize lahko s pomočjo rezultatov testiranja zdravnik predpiše ustrezno zdravljenje, kar prepreči farmakološki šok, zmanjša stranske učinke zdravil in tako tudi stroške zdravljenja. “Verjetno so pri jemanju zdravil pomembne tudi genske razlike, vendar trenutno znanje ne omogoča zanesljivih povezav,” ob tem opozarja zdravnik Janko Kersnik iz Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije. “Obenem vsako določanje prirojenih lastnosti človeka bolj demotivira kot motivira za ustrezno zdravo vedenje in/ali zdravljenje,” poudarja Kersnik.

Testiranje za 83 evrov. Testiranje za dovzetnost za stranske učinke zdravil je za zdaj možno opraviti le samoplačniško, na Inštitutu za DNK analize. Za enkratno testiranje boste plačali 83 evrov, 29 evrov pa boste doplačali za to, da boste rezultate dobili v manj kot desetih dneh.

Testiranje ni vedno smiselno
“Kadar je ugotovljeno, da genske značilnosti posameznika vplivajo na delovanje zdravila, je to v prej omenjenih informacijah navedeno, vključno s priporočilom glede preizkušanja pred uvedbo zdravljenja,” pojasnjuje Martina Cvelbar, direktorica Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). “Treba je navesti, da ni zdravila brez neželenih učinkov,” dodaja. Teoretično bi bilo zato DNK-testiranje smiselno le, če je povezava med genskim zapisom in učinkovitostjo zdravila že dokazana. Glede testiranja in stranskih učinkov zdravil se torej vedno posvetujte z zdravnikom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.