Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Stres in imunski sistem

Da bi naš imunski sistem z vsem razpoložljivim orožjem pričakal bolezenske klice Žurnal24 main
Krivec za to, da naše telo poklekne, je vse večkrat tudi stres, zato nanj v želji po krepitvi imunskega sistema nikakor ne smete pozabiti.

Kljub neotipljivosti ima lahko stres hude posledice in se kaže tudi kot oslabitev imunskega sistema. Kratkotrajna in občasna izpostavljenost stresnim situacijam je nekaj normalnega in sprejemljivega, a kadar imate občutek, da ne morete pobegniti pred napetostjo in psihično obremenjenostjo, je čas za ukrepanje. Poskrbeti morate za sprostitev, upočasniti tempo in zadihati. Razbremenitev od dela je lahko ukvarjanje s športom, pisanje, nabiranje gob ali nekaj popolnoma drugega; to je odvisno le od posameznika. Pomembno je le, da si zagotovite svoj čas za sprostitev, ter tako poskrbite za pravilno razmerje med tem, kar morate narediti, in tem, kar vas veseli in vam vrača moč in življenjsko radost.

 

Kadar se telo ne zmore braniti

Sovražnik imunskega sistema je tudi stres, pogost spremljevalec današnjega hitrega tempa življenja.

Gibanje
Ključnega pomena za premagovanje in obvladovanje stresa je gibanje. Redna zmerna telesna vadba skrbi za prožnost in moč mišic ter zdravje krvožilnega sistema, ter sprošča napetost, ki nam jo povzročajo vsakodnevne skrbi.

Najbolje je, če lahko odrasli vsak dan telesni dejavnosti posvetijo vsaj pol ure, otroci pa še pol ure več. Ta čas je koristno preživeti na čistem svežem zraku, še posebno v naravi. To, da si ne morete vzeti pol ure časa, naj ne bo izgovor; če si vzamete trikrat po deset minut, bo vadba prav tako učinkovita. Če je le mogoče, tega časa ne preživite sami. Kadar se dejavnosti udeležujemo v družbi, ali se ukvarjamo z družabnimi športi, ima gibanje še močnejši vpliv tudi na psihično počutje posameznika. Prijetno utrujeni po uri igranja tenisa s prijatelji se boste počutili srečnejše, zadovoljen in močnejši pa bo tudi vaš imunski sistem.

Sprostitev

Posebno mesto pri obvladovanju stresa si zaslužijo sprostitvene tehnike, kakršna je na primer meditacija, joga, posebne dihalne tehnike. Sprostilno lahko deluje tudi masaža. Pomembno je, da se naučite ustaviti prehiter tempo in si vzeti nekaj časa zase, se umiriti in pregnati misli in občutke, ki pritiskajo na vas. Kadar imate občutek, da je vsega preveč in vam srce razbija od skrbi tudi kadar mirujete, si privoščite dolgo kopel in globoko zadihajte.

V čas sprostitve spada tudi spanje, ki je bistvenega pomena za regeneracijo organizma po napornem dnevu. Potreba po spanju se razlikuje pri vsakem posamezniku, toda načeloma velja, da naj bi odrasli spali od sedem do osem ur dnevno, otroci in mladostniki pa uro več. Spat odhajajte ob ustaljeni uri, saj boste tako lažje zaspali in se zato tudi zbujali naspani in spočiti.

 

Kako obvladati stres

  • Ukvarjajte se s športom, v katerem uživate, najbolje v družbi.
  • Naučite se tehnik sproščanja, kakršni sta na primer joga in meditacija.
  • Vzemite si čas zase in za sprostitev; privoščite si kopel, masažo, trenutke popolnega brezdelja.
  • Zagotovite si dovolj spanca.

Prehrana
Poleg obvladovanja stresa je na prvem mestu pri krepljenju imunskega sistema zdrava prehrana, saj telo v veliki meri razpolaga samo s tistimi stvarmi, ki mu jih ponudimo s hrano. Ta naj bo predvsem raznovrstna. Poudarek je seveda na sadju, zelenjavi in polnovrednih žitaricah, a v hrani ne sme primanjkovati niti zdravih maščob, beljakovin in aminokislin. Za krepitev odpornosti proti boleznim so najbolj pomembni predvsem vitamini A, B12, C in E, čeprav jih telo potrebuje prav vse, saj za različne presnovne procese potrebuje različne kombinacije vitaminov in mineralov. Na krepitev imunskega sistema vplivajo tudi antioksidanti. To so snovi, ki upočasnijo staranje celic. Najdemo jih v veliko živilih, z njimi pa so bogati predvsem korenje, paradižnik, brokoli, špinača, agrumi, olivno olje ter zelenjava z listi temno zelenih barv. Ker se vitamini in antioksidanti ob kuhanju poškodujejo, je priporočljivo, da čim več sadja in zelenjave uživate surovega. Idealno bi bilo tudi, če bi bila vsa hrana biološke in lokalne pridelave ter čim manj obdelana, saj je tako najbolj zdrava in vsebuje največ koristnih snovi. Ob tem ne smemo pozabiti na pomen tekočine; za hidratacijo telesa je seveda najboljša čista pitna voda, izogibati pa se je treba sladkih gaziranih pijač in pijač s kofeinom.

Z roko v roki z obvladovanjem stresa in zdravo prehrano gre skrb za primerno telesno težo. Kilogrami maščobe, ki jih telo ne potrebuje, obremenjujejo telo, ki je zato dovzetno za veliko z debelostjo povezanih bolezni, ki lahko resno ogrožajo zdravje. Toda pozor; če imate težave s čezmerno težo, se nikar ne lotevajte hitrih in nespametnih diet, saj te naredijo več škode kot koristi. Pomanjkljiv vnos hranil osiromaši telo, ki tako le s težavo normalno deluje. Rešitev je temeljita sprememba prehranjevalnih in gibalnih navad, ki ne bo oslabila telesa, temveč ga bo z vsakim dnem le še krepila.

Čistoča

Po vseh načinih krepitve imunskega sistema od znotraj, je vredno nameniti nekaj pomisleka tudi temu, kako poskrbeti, da bi imel imunski sitem kar najmanj dela. Skrb za osebno higieno in čistočo prostorov, v katerih živimo, je izredno pomembna. Redno je treba očistiti tudi klimatske in prezračevalne naprave, saj v njih lahko ždijo virusi, ki se nato razprišijo daleč naokrog. Na javnih prostorih pazimo, da si po dotikanju kljuk ali uporabi toaletnih prostorov ne šarimo z rokami po obrazu, saj virusi in bakterije hitro pridejo v stik s sluznico in že so v našem telesu. Pomembno je tudi redno in temeljito umivanje rok; še zdaleč ni dovolj, da jih na hitro speremo pod tekočo vodo. Milo je treba temeljito vtreti, umiti dlan in prste, ter po uporabi pipo zapreti s komolcem.

Imunski sistem torej najbolj okrepimo, če se držimo splošnih smernic zdravega življenja in dobro skrbimo za telo in duha; čudežnega zdravila, ki bi nam podarilo obrambo pred bolezimi in trdno zdravje, ni. Pravzaprav je skrb za to, da imunski sistem deluje pravilno, predvsem skrb zase. Srečen človek, ki je zadovoljen s svojim življenjem, ima tudi zaradi svojega psihičnega počutja močnejši imunski sistem, prav zato, ker ima močnejši imunski sistem, pa je tudi bolj zdrav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.