Magazin > Lepota & telo
57 ogledov

Stres kriv za sive lase

moški, sivi lasje, siv las, sivenje Shutterstock
Če vas skrbi, da vam bodo osiveli lasje, se skušajte najprej pomiriti. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je dejanski vzrok za sivenje las preveč stresa.

Ko je telo izpostavljeno stresnim situacijam, celice, ki dajo barvo lasem, izginejo. Slaba novica za tiste, ki osivijo, je, da se naravna barva las ne more več vrniti, tako da lasje ostanejo sivi za vedno.

Ameriški strokovnjaki so naredili poskuse na miših. Pri poškodbah se matične celice, ki so odgovorne za proizvajanje melanina (to je pigment, ki nas varuje pred svetlobo), iz lasnih foliklom preselijo na kožo, in tako pomagajo pri celjenju poškodbe. Pri testih na miših so ugotovili, da se enako zgodi, če so bile pod stresom.

Dr. Mayumi Ito iz newyorške univerze, ki je vodil raziskavo, je sporočil, da obstaja dokaz, da stres povzroči, da se melanin seli iz lasnega folikla v kožo.

Skupina raziskovalcev ima cilj razviti zdravilo, ki bo blažilo učinke prevelikega izpostavljanja stresu, kot na primer za tiste, ki imajo službe, kjer so pod ogromnim stresom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.