Magazin > Lepota & telo
172 ogledov

Strokovnjaki: Homeopatija ne deluje

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Je homeopatija učinkovita ali ne? O tem strokovnjaki razpravljajo že več let. Avstralska študija je prišla do jasnega zaključka in poziva k previdnosti.

Za nekatere homeopatija predstavlja učinkovito alternativo, drugi pa jo označujejo za hokuspokus, ki prazni denarnice naivnežev.

Do podobnega zaključka kot skeptiki so prišli tudi avstralski strokovnjaki. Neodvisna organizacija   National Health and Research Council je pod drobnogled vzela več kot 1800 študij o homeopatiji. "Ni je bolezni, pri kateri bi imela homeopatija dokazane učinke,“ se glasi zaključek njihove študije. "Ljudje, ki se odločajo za homeopatijo, lahko škodijo svojemu zdravju, če odklanjajo ali prelagajo zdravljenje, ki je varno in učinkovito,“ še svarijo.

Raziskovalci so ugotovili, da so študije, ki hvalijo učinke hoemopatije, "slabe kvalitete". Vzorec ljudi, ki je sodeloval v študiji, je bil večinoma premajhen. Od 1800 študij jih je le 225 ustrezalo strokovnim merilom. Avstralsko študijo je sicer preverila še ena neodvisna institucija, ki je prišla do enakega zaključka.

Vodja raziskave, profesor Paul Glasziou, se zaveda, da bo študija dvignila veliko prahu. "Na to poročilo se veliko ljudi ne bo odzvalo, ker menijo, da gre za teorijo zarote,“ je izjavil in dodal, da upa, da bo objava raziskave v nekaterih le vzbudila dvom v homeopatijo. Profesor s to izjavo nagovarja predvsem zasebne zavarovalnice, ki strankam pri nakupu homeopatskih izdelkov obljubljajo popust. Zdravnika dr. Kena Harveyja, strokovnjaka za zdravstveno politiko in zaščito potrošnikov, sicer skrbi tudi nepotrebno zapravljanje, tudi države. Nekatere homeopatske seminarje, ki jih ponujajo zasebne šole, namreč financira vlada, kar je nedopustno, meni Harvey. Avstralski urad, ki ureja financiranje homeopatskih izobraževanj, je medtem obljubilo, da bo šole, ki ponujajo seminarje, še enkrat pregledala.

Komentarjev 4
  • mph 01:41 26.marec 2015.

    pardon zgoraj "james randi homeopathy", en j na začetku. Tip je izjemen, tudi pri drugih zadevah, pravi myth buster.

  • mph 01:40 26.marec 2015.

    Homeopatija je ena velika, po domače povedano, neumnost. Ne deluje, ker ne more delovati. In mi se zdi sramotno, da jo mečejo v isti koš s priznanimi alternativnimi metodami, ala npr. masaža. Kdor pa misli oz. je prepričan, da ta ...prikaži več čira čara deluje, pa mu toplo priporočam, da si v youtube vtipka "jjames randi homeopathy" pa mu bo marsikaj jasno. Človek je sicer frajer prve klase in je razkrinkal že mnoge druge podobne neumnosti.

  • c1305166 12:49 19.marec 2015.

    Homeopatija je sicer tudi multimilijardni posel, tako da tvoj komentar ni najbolj logičen. Izdelovanje sladkornih kroglic pa je tudi veliko bolj poceni, kot pa zdravil, ki dokazano delujejo. Zakaj potem farmacevtska industrija ne bi tudi sama začela izdelovati sladkornih kroglic ...prikaži več in odgriznila en del pogače homeopatom? Sicer pa, v znanosti je tako, da si raziskave lahko tudi sam pogledaš in če boš ponovil raziskavo boš prišel do istih ugotovitev. Ampak folk raje verjame teorijam zarot, kot pa dejstvom... raje smo ovce, kot pa da bi razmišljali s svojo glavo.