Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Strožji starši imajo debelejše otroke

starši starša mama oče otrok sin igra igranje Profimedias
Več verjetnosti je, da bodo otroci strožjih staršev debelejši od vrstnikov, ki so deležni ljubezni.

Raziskovalci so ugotovili, da bodo strogi starši najverjetneje imeli otroke, ki bodo imeli nekaj dodatnih kilogramov, kot pa tisti, ki so odločni, a pravični.

Starši, ko so pri svojih pravilih nepopustljivi, se z otroki ne pogovarjajo ali ne kažejo čustev, tako da je verjetnost za debelost večja. Tveganje se poveča pri okoli tretjini mlajših otrok, starih do 11 let.

Raziskavo so opravili kanadski raziskovalci. Raziskovalka Lisa Kakinami opozarja, da bi morali pri raziskovanju debelosti upoštevati tudi način vzgoje. “Starši bi morali biti ozaveščeni o svoji vzgoji. Če svojega otroka obravnavajo z neko zmernostjo ljubezni in omejevanja, bo malo verjetnosti, da bo debel.”

Raziskovalci z več univerz v Montrealu so pod drobnogled vzeli več kot 37.000 kanadskih otrok, starih od 0 do 11 let, primerjali pa so odgovore njihovih staršev o vzgoji. Nato so klasificirali način vzgoje in jo analizirali v povezavi z otrokovim indeksom telesne mase (ITM), upoštevali so višino otroka in določili stopnjo debelosti.

Ljubeči starši so imeli, kar se tiče vedenja, z otrokom razumske diskusije in so jih označili kot avtoritativne. Stroge starše, ki niso dopuščali dialoga in izkazovali ljubezni, pa so ocenili kot diktatorske. Ta skupina je imela 30 odstotkov večjo možnost, da so bili njihovi otroci, stari od 2 in 5 let, debeli v primerjavi s skupino ljubečih staršev, pri otrocih, starih od 6 in 11 let, pa se je odstotek povečal na 37.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.