Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Stvari, ki jih ne delimo z drugimi

ženska, slušalke Shutterstock
Čeprav veljajo za nenevarne predmete, je njihovo posojanje lahko usodno.

Zagotovo ste se že znašli v situaciji, ko vas je nekdo prosil za glavnik, šminko ali kaj podobnega, pa ste mu to s težkim srcem posodili. Ni namreč težava v človeku, ki mu posojamo, ampak dermatologi trdijo, da obstajajo tehtni razlogi za to, da nekaterih lastnih stvari ne delimo z drugimi. Med njimi so bakterije, ki se lahko prenašajo.

Milo

Številni mislijo, da se uporablja samo za čiščenje in odstranjevanje bakterij. Vendar se zadnje na njem, ko se posuši, nabirajo. Strokovnjaki svetujejo, naj se milo ne deli z drugimi ljudmi. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko z milom prenašamo bakterije s človeka na človeka.

Klobuki, kape, čelade, krtače za lase in glavniki

Pri vseh se namreč lahko širijo uši, zato jih nikar ne posojajte drugim. Uši se lahko prenašajo tudi z blazino ali kavčem, na katerih je ležal človek, ki je imel uši.

Antiperspiranti

Tovrstni izdelki zmanjšujejo znojenje. Če ga delite z drugim človekom, lahko nanj prenesete bakterije in glivice. Pri deodorantih na sprej ni takšne nevarnosti, večja je pri takšnih, s katerimi se dotikamo kože.

Ščipalka za nohte

Tega se ne sme deliti z nikomer, niti v kozmetičnih salonih. Če na primer odrežete preveč kože ob nohtih, bo nastalo mesto, ki je odlično za bakterije in glivice. Omenjene ščipalke redko kdo pravilno dezinficira, zato je prenos bakterij toliko večji.

Šminka in druga ličila

Maskaro, šminko, rdečilo in druge kozmetične preparate raje zadržite samo zase. S šminko se prenašajo okužbe, kot je na primer herpes. Čeprav ličila vsebujejo določene konzervanse, katerih cilj je uničenje bakterij, je bolje, da jih ne delite z drugimi.

Britvice

Verjetno tudi tu ni treba preveč pojasnjevati. Dovolj je na primer, da se na rezilu pojavi sled krvi, ki se lahko prenese na drugega človeka. Pri depilaciji pa se po navadi pojavi razdraženo mesto, ki je bolj dovzetno za bakterije in okužbe.

Pijače

Delitev skodelice ali steklenice z vodo vodi do izmenjave sline, in to ne na dober način. Bakterije lahko povzročijo bolečine v grlu, prehlad, herpes, meningitis in podobno. Že sam nedolžen požirek lahko povzroči prenos bakterij na drugega človeka.

Krtačke za zobe

Pri nekaterih ljudeh se med umivanjem zob lahko pojavi krvavenje dlesni, poleg tega pa je v ustih polno bakterij, zato se posojanje krtačke odsvetuje.

Uhani

Ko si vstavite uhan v luknjico v ušesu, si lahko poškodujete kožo, s tem pa je mesto poškodbe lahko izpostavljeno bakterijam in virusom, ki jih je imel vaš predhodnik. Čeprav se redko zgodi, da se z uhanom poškodujete, vseeno obstaja določeno tveganje.

Slušalke

Raziskave so pokazale, da pogosta uporaba slušalk v ušesih izzove povečano količino bakterij. Če slušalke delite še s kom, se lahko pojavi vnetje ušes. Izogibajte se posojanju, svoje slušalke pa redno čistite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.